ДІЯРУ повідомило про неоголошені інспекції МАГАТЕ на двох АЕС України

За повідомленням, це відбулося 18 квітня

Державна інспекція ядерного регулювання України повідомила, що Міжнародне агентство з атомної енергії провело неоголошені інспекції на двох українських атомних електростанціях: Рівненській і Хмельницькій.

За повідомленням, це відбулося 18 квітня.

«На ВП «Рівненська АЕС» та ВП «Хмельницька АЕС» було успішно проведено неоголошені інспекції Міжнародного агентства з атомної енергії в рамках Угоди між Україною та МАГАТЕ про застосування гарантій у зв’язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї. Перевірки здійснювалися інспекторами Агентства за участі інспекторів Держатомрегулювання», – йдеться в повідомленні.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Голова МАГАТЕ зустрівся з російськими чиновниками щодо Запорізької АЕС

У ДІЯРУ уточнили, що мета інспекцій: перевірка відсутності незаявленого ядерного матеріалу. «Зауважень від інспекторів МАГАТЕ не було», – йдеться в повідомленні.

У МАГАТЕ про інспекції не інформували.

Інспектори Міжнародного агентства атомної енергії почали перевірки об’єктів в Україні на запит Києва 31 жовтня.

Україна подала запит до МАГАТЕ після того, як Росія звинуватила Київ у можливому виробництві «брудних бомб» у двох місцях, які перебувають під гарантіями МАГАТЕ і які регулярно відвідують інспектори агентства.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Біля Запорізької АЕС ситуація «не покращується», воєнні дії посилюються – Ґроссі

1 листопада Державна інспекція ядерного регулювання України закликала позбавити Росію прав та привілеїв у Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ).

Держатомрегулювання пояснило свою вимогу тим, що, попри відповідні резолюції Генасамблеї ООН, Ради керівників МАГАТЕ, а також постійну присутність експертів агентства на Запорізькій АЕС, російські загарбники «продовжують застосовувати засоби силового та психологічного впливу на персонал та практику незаконного втручання у технологічний процес експлуатації ядерних установок» ЗАЕС.

Перебуваючи нещодавно в Україні, голова МАГАТЕ Рафаель Ґроссі заявив, що працює над компромісним планом безпеки для ЗАЕС, і застеріг від посилення військової активності навколо неї.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Енергоатом» повідомляє про вибух російської міни біля енергоблоку ЗАЕС