Мінреінтеграції пропонує примусову евакуацію сімей із дітьми з зон бойових дій

Ілюстраційне фото. Евакуаційний потяг з Донбасу. Покровськ, Донецька область, 7 серпня 2022 року

Міністерство реінтеграції тимчасово окупованих територій ініціює постанову щодо «захисту дітей, які перебувають у зоні воєнних дій і збройних конфліктів» – про це заявила 3 березня голова відомства Ірина Верещук.

За повідомленням міністерства, таку пропозицію Верещук озвучила під час засідання Координаційного штабу з питань деокупованих територій.

Постанова передбачає дозвіл обласним військовим адміністраціям за погодженням з військовим командуванням і Координаційним штабом з питань проведення обов’язкової евакуації ухвалювати рішення «про проведення обов’язкової евакуації в примусовий спосіб дітей з їхніми батьками або особами, які їх замінюють».

Читайте також: Кириленко: 80% Бахмута зруйновано, в місті залишаються менше від 5 тисяч людей

«Такі рішення можуть ухвалюватися щодо окремих населених пунктів, де ведуться активні бойові дії. При цьому відмова батьків від обов’язкової евакуації не допускається», – йдеться в повідомленні Мінреінтеграції.

Очільниця Міністерства соціальної політики України Оксана Жолнович повідомила Радіо Свобода 28 лютого, що в уряді розглядають можливість примусової евакуації цивільних людей із зон активних бойових дій. За її словами, поки дискусія – «аж до того, щоб просто примусово вивозити родини з дітьми», триває.

Зокрема, голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко неодноразово закликав цивільних жителів евакуюватися через постійні російські обстріли.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Про масштабні реформи, виплати, підтримку, проблеми і «примусову евакуацію». Ексклюзив з очільницею Мінсоцполітики