Газові переговори України і Росії почалися в Мінську

Ще до обіду планувалося, що за підсумками перегорів сторони проведуть брифінг для преси, але пізніше стало відомо, що брифінг скасували

Черговий раунд тристоронніх газових переговорів почався 20 грудня в столиці Білорусі Мінську. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, міністр енергетики України Олексій Оржель прибув до Мінська о 14:00 за місцевим часом.

В аеропорту його зустрічав посол України Ігор Кизим. Журналісти встигли спитали міністра, чи є надія знайти порозуміння на переговорах, він відповів, що «надія завжди є».

Потім Оржель відбув в одну з приміських резиденцій, де його чекав голова російського «Газпрому» Олексій Міллер.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Газовий вузол «Україна-Росія-ЄС»: розв’язати, розрубати чи затягнути міцніше?

Ще до обіду планувалося, що за підсумками перегорів сторони проведуть брифінг для преси, але пізніше стало відомо, що брифінг скасували.

Неофіційно відомо, що переговори проходять в елітному готельному комплексі «Сябри» (Друзі) під Мінськом у закритому форматі.

Посольства України й Росії у Мінську ніяких коментарів не надають, пресслужба «Газпрому» також відмовляється від офіційних коментарів.

У Міністерстві енергетики і захисту довкілля України раніше повідомили, що Єврокомісія братиме участь у переговорах в онлайн режимі.

У відомстві розповіли, що напередодні в столиці Німеччини Берліні вдалося досягти принципових домовленостей про деталі нового договору на транспортування газу.

«Ми притримуємося нашої позиції і незалежно від місця переговорів, незалежно від ситуації будемо відстоювати інтереси українців. Нам необхідно отримати справедливу оплату за транспортування газу Україною та забезпечити енергетичну безпеку в регіоні. Від цього виграє кожен кінцевий споживач, адже продовження договору на транспортування газу сприятиме стабільності на ринку, а відповідно – зменшенню ціни на газ», – заявив міністр енергетики Олексій Оржель.

«Газпром», зі свого боку, заявляє, що переговори в Мінську будуть «не технічними».

18 грудня голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв назвав дуже низькою імовірність підписання нового контракту щодо транзиту з російським «Газпромом». Якщо контракту з 1 січня 2020 року не буде, то сторони можуть відновити переговори лише у квітні 2020-го, додав він. Україна, за його словами, має близько 20 мільярдів кубометрів газу у підземних сховищах, чого достатньо, щоб пережити зиму.

Термін дії укладеного 2009 року контракту на постачання газу спливає 1 січня 2020 року. Україна, Росія та Європейський союз досі не домовилися щодо умов транзиту російського газу українськими газогонами до ЄС.

Ускладнює справу те, що Росія на 90% збудувала трубопровід «Північний потік-2», що технічно дасть їй можливість припинити транспортування газу через Україну.