Правозахисники ООН вважають слідство по вбивствах 2 травня в Одесі упередженим і неефективним

Початок пожежі в Будинку профспілок, Одеса, 2 травня 2014 року

Через п’ять років після подій 2 травня 2014 року в Одесі ніхто не притягнутий до відповідальності за вбивства шести людей у центрі міста на Грецькій площі, а також за смерті 42 людей на площі Куликове поле після того, як у Будинку профспілок спалахнула пожежа. Про це йдеться в аналітичній довідці Моніторингової місії ООН з прав людини, яку 2 травня представила в Одесі голова місії Фіона Фрейзер та керівник одеського офісу місії Діармуд Кунніфф.

У центрі міста від вогнепальних поранень загинули два проукраїнські активісти і четверо людей із числа проросійських груп. Через кілька годин на Куликовому полі загинули 42 людини: 34 чоловіки, 7 жінок і 17-річний хлопець із числа проросійських активістів. 32 з них загинуло всередині охопленої вогнем будівлі, решта – від смертельних травм, зазнаних внаслідок того, що вони вистрибнули або впали з вікон, щоб урятуватися від вогню.

«Ми вважаємо, що обидві групи, і прихильники єдності, і прихильники федералізації, несуть відповідальність за ескалацію насильства. Навіть знаючи, що декілька людей вже загинули в центрі міста, поліція не змогла гарантувати безпеку на Куликовому полі. Всього загинули 48 людей, 247 зазнали поранень», – заявила Фрейзер.

Як повідомляють у Моніторинговій місії ООН, деякі справи щодо подій 2 травня перебувають на стадії розслідування, зокрема, щодо вбивства п’яти з шести чоловіків у центрі міста і пожежі в Будинку профспілок, яка забрала життя 42 людей. Слідство досі не ідентифікувало жодних підозрюваних по подіях на Куликовому полі, каже Фрейзер. Розслідування щодо масових заворушень у центрі міста вона оцінює як вибіркове та упереджене.

Слідство встановило тільки одного підозрюваного у вбивстві «прихильника федералізації», як у місії ООН називають проросійських активістів. Слідство за цим епізодом завершилося близько чотирьох років тому, але судовий розгляд справи по суті ще не розпочався.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: МВС повідомило про результати розслідування трагедії в Одесі

Моніторингова місія завершила аналітичну довідку низкою рекомендацій. Зокрема, правозахисники рекомендують Генеральній прокуратурі забезпечити ефективне і неупереджене розслідування насильницьких смертей 2 травня; Національній поліції – розслідувати вбивства та насильницькі смерті та забезпечити громадський порядок під час судових засідань, а також безпеку для всіх учасників судових процесів; президентові, Вищій раді правосуддя та Вищій кваліфікаційній комісії суддів – забезпечити кваліфікаційну переатестацію чинних суддів та набір нових без затримок.

Окремо Моніторингова місія ООН з прав людина рекомендує Росії забезпечити своєчасний розгляд екстрадиційних вимог щодо підозрюваних у справах 2 травня або хоча б розглянути можливість надання міжнародної правової допомоги у розслідуваннях справ 2 травня. Станом на сьогодні щонайменше двоє підозрюваних у справах 2 травня переховуються на території Росії.

2 травня 2014 року через протистояння між проукраїнськими та проросійськими активістами загинули 48 людей – шість із них у центрі міста від вогнепальних поранень, а 42 – через пожежу в Будинку профспілок на Куликовому полі.

Розгляд судових справ та розслідування кримінальних проваджень триває, за оцінками міжнародних спостерігачів, вкрай повільно. 19 проросійських активістів були виправдані у вересні 2017 року, двох із них заарештували за іншими обвинуваченнями. Ще чотири проросійські активісти визнали себе винними у масових заворушеннях і отримали умовні терміни. У суді розглядається справа проти проукраїнського активіста, якого обвинувачують в умисному вбивстві та посягання на життя працівника правоохоронних органів.