Блінкен: США не спостерігають інтересу до переговорів у Росії

«У дипломатії завжди є сенс, якщо сторони, про які йдеться, а в даному випадку Росія, дійсно зацікавлені у змістовній дипломатії», – Ентоні Блінкен

Влада РФ не зацікавлена у мирних переговорах для завершення війни проти України, зазначив держсекретар США Ентоні Блінкен в інтерв’ю CBS News.

«У дипломатії завжди є сенс, якщо сторони, про які йдеться, а в даному випадку Росія, дійсно зацікавлені у змістовній дипломатії. Ми ж спостерігаємо принаймні останнім часом прямо протилежне», – заявив Блінкен.

За його словами, навіть попри ініціативу президента України Володимира Зеленського у вигляді «формули миру», очільник Кремля Володимир Путін «подвоїв та потроїв» свою агресію – почав мобілізацію, спробував анексувати українські території і зараз хоче «зробити зиму своєю зброєю».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Кремлю дедалі важче підтримувати схвалення населенням війни проти України – розвідка Британії

«Він не зміг перемогти на полі бою, тому він направив свій гнів і вогонь на українських громадян, атакуючи енергетичну інфраструктуру, намагаючись вимкнути світло, вимкнути тепло, вимкнути електрику. Ось що відбувається. Тож поки Путін не продемонструє, що він справді зацікавлений у змістовній дипломатії, навряд чи щось вийде», – додав держсекретар.

Росія з 10 жовтня регулярно завдає масованих ракетних ударів по енергетичних обʼєктах в Україні, після останнього такого удару 23 листопада значна частина країни на деякий час залишилася без енергопостачання, перебої з ним тривають досі. Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров напередодні заявляв, що вражаються обʼєкти, використання яких допомагає «вбивати росіян».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Росія зацікавлена в «превентивних поступках» Заходу в питанні України – ISW

Україна вважає удари по цивільній інфраструктурі актами тероризму, їх також засуджують країни Заходу.

Президент США Джо Байден заявив, що міг би вести переговори з Путіним у разі, якби той показав готовність завершити війну. Одним із критеріїв такої готовності могло би бути виведення російських військ з України. Речник Кремля Дмитро Пєсков 2 грудня заявив, що для Москви це неприйнятно.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Шольц закликав Путіна до дипломатії через виведення військ