Президент Польщі наклав вето на закон щодо екстреної контрацепції

Міністерка охорони здоровʼя Польщі повідомила, що екстрена контрацепція доступна без рецепта в 25-ти країнах ЄС

Президент Польщі Анджей Дуда ветував зміни до закону, що передбачали безрецептурний продаж таблеток екстреної контрацепції жінкам, старшим 15-ти років, повідомила канцелярія президента у мережі X.

«Основним обґрунтуванням рішення президента є бажання поважати конституційні права і стандарти охорони здоровʼя дітей», – йдеться у повідомленні.

Раніше Дуда отримав петицію з проханням ветувати цей законопроєкт. Її підписали 30 тисяч поляків.

На вето президента вже відреагувала міністерка охорони
здоровʼя країни Ізабелла Лещина. У мережі X вона написала, що це дуже «очікуваний і потрібний закон», але міністерство має план «В» на найближчий рік.

«Ми на фінальному етапі узгодження деталей з фармацевтами і Вищою лікарською палатою. Таблетка «день по» буде доступна як фармацевтична послуга з 1 травня», – зазначила міністерка здоровʼя.

Йдеться про те, що після консультації фармацевт зможе виписати рецепт на таку таблетку. Наступного тижня це розпорядження може вступити в силу.

Також міністерка охорони здоровʼя інформує, що екстрена контрацепція доступна без рецепта в 25-ти країнах ЄС, а таблетка «день по» є цілком безпечна.

22 жовтня 2020 року Конституційний суд Польщі посилив і без того одне із найсуворіших європейських законодавств у сфері абортів. Відповідно до закону від 1993 року, переривати вагітність дозволялося у разі зґвалтування чи інцесту, якщо вагітність і пологи загрожують життю чи здоров’ю матері, а також у разі незворотної інвалідності плода.

Останній пункт було викреслено із цього законодавства. Це призвело майже до повної заборони абортів у країні, адже саме з цієї причини жінкам найчастіше дозволялося переривати вагітність.

У країні було кілька смертей жінок через небажання медиків провести аборт. Тисячі жінок виходили на вулиці, протестуючи проти суворого закону.

У Польщі тривають масові протести проти заборони абортів – фоторепортаж


Нова влада перед виборами обіцяла лібералізувати антиаборційне законодавство, зокрема, зробити таблетку «день по» доступною без рецепту.

«Громадянська платформа» розробила законопроєкт, який легалізує переривання вагітності до 12-го тижня. Утім навіть серед правлячої коаліції немає одностайності в цьому питанні.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Пекло для жінок»: що означає рішення щодо заборони абортів у Польщі