Миротворці на Донбасі є «вирішальним фактором для припинення конфлікту» – Порошенко в ООН

За словами українського президента, проти миротворців на Донбасі виступає лише Росія, бо «Кремль наляканий»

Президент України Петро Порошенко заявляє, що направлення миротворців на Донбас є «вирішальним фактор для припинення конфлікту» на сході України. Про це він сказав, виступаючи у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку, куди прибув на сесію Генасамблеї організації, передає кореспондент Радіо Свобода.

«Проведення міжнародної миротворчої операції під мандатом ООН, що матиме на меті відновлення українського суверенітету і територіальної цілісності, – вирішальний фактор для того, щоб покласти край конфлікту», – заявив Порошенко.

За його словами, «немає кращого шляху, ніж організувати таку операцію із міцним ООНівським мандатом».

Оскільки запит України щодо спрямування на Донбас миротворчої місії ООН і досі не задоволений, Україна вважає це рішення «тестом, чи здатні Об’єднані нації взагалі діяти в ситуації, яка є викликом, тестом, який ООН все одно доведеться пройти».

Читайте також: Коли на Донбас відправлять миротворців? (рос.)

Порошенко також заявив, що ідею миротворчої операції підтримують Німеччина, Франція та Сполучені Штати, а проти – «лише Росія», і пояснив, чому.

«Тільки Росія проти миротворців! По-перше, через те, що Кремль наляканий – миротворці побачать російські підрозділи і військове спорядження по всій окупованій території. Також вони налякані втратити контроль за українсько-російським кордоном», – заявив президент України.

Він навів дані щодо кількості постраждалих внаслідок збройного конфлікту на Донбасі: 35 тисяч людей (серед яких більше 10 тисяч вбиті й 25 тисяч поранені); кількість переселених осіб – понад півтора мільйона.

Порошенко нагадав, що Україна сама бере участь у миротворчих операціях ООН, тому ще раз звернувся до генерального секретаря організації та до лідерів країн-членів ООН із закликом повернутися до пропозиції Києва щодо проведення миротворчої операції на Донбасі.

На сесії Генасамблеї ООН президент Порошенко виступатиме орієнтовно 22:30 за київським часом 26 вересня.

Росія, яка подала до Ради безпеки ООН пропозицію щодо миротворчих сил організації на Донбасі, домагається, щоб ці сили дислокувалися тільки поблизу лінії контакту в місцях, де працюють спостерігачі ОБСЄ, і мали за завдання тільки охорону цих спостерігачів.

Your browser doesn’t support HTML5

Миротворці не мають бути ескорт-сервісом вздовж лінії зіткнення – Порошенко про миротворчу місію ООН на Донбасі (відео)

Україна і її західні союзники відкинули такі обмеження і наполягають, що ці сили повинні працювати на всій окупованій території Донбасу, включно з неконтрольованою нині ділянкою українсько-російського кордону, і мати широкий миротворчий мандат.

Крім того, Київ і Захід відкидають будь-яке узгодження подробиць можливої місії ООН із бойовиками, які не є стороною мінських домовленостей про врегулювання на окупованій частині Донбасу.

Обговорення можливості та умов розміщення сил ООН на окупованій території Донбасу все ще триває.