Росія використовує три англомовні сайти для поширення фейків про COVID-19 – AP

Йдеться про сайти InfoRos.ru, Infobrics.org і OneWorld.press, де між кінцем травня і початком липня були опубліковані більш ніж 150 статей, в яких пропагуються конспірологічні теорії

Російські розвідслужби використовують щонайменше три англомовні сайти для поширення дезінформації, пов’язаної з пандемією коронавірусу, щоб підірвати зусилля США з подолання спалаху COVID-19, повідомили неназвані американські чиновники агентству Associated Press.

Йдеться про сайти InfoRos.ru, Infobrics.org і OneWorld.press, де між кінцем травня і початком липня були опубліковані більш ніж 150 статей, в яких пропагуються конспірологічні теорії, зокрема, китайські твердження про те, що коронавірус був створений як біологічна зброя в американській військовій лабораторії, і з’являються коментарі про те, як російське медичне обладнання, доставлене в США, сприяє поліпшенню відносин двох країн.

AP повідомляє, що посадовці говорили на умовах анонімності, бо не мають повноважень виступати публічно.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Дезінформація про COVID-19 від Росії та Китаю більш впливова, ніж інформація від місцевих ЗМІ – OII

Вони заявили, що вирішили повідомити про сайти зараз, щоб попередити про чіткий зв’язок між цими сайтами і російською розвідкою.

AP назвало імена Дениса Тюріна і Олександра Старунського, які організовують публікацію цих матеріалів. За повідомленням, вони очолювали агентство InfoRos і раніше служили в ГРУ. У російській розвідці, підрозділ, де вони працювали, спеціалізується на військовій психологічній розвідці, і вони зберегли там контакти, повідомляє AP.

Сайт InfoRos.ru належить російському уряду, два інші сайти формально є незалежними інформаційними порталами.

Your browser doesn’t support HTML5

Нове довкола COVID-19 у світі за тиждень – відео

Відповідно до джерел газети New York Times в американських спецслужбах, ФБР розслідує зв’язки ще одного інтернет-видання Strategic Culture Foundation зі Службою зовнішньої розвідки Росії.

У травні на його сайті з’явилася різко негативна стаття про Евелін Фаркас, яка працювала в адміністрації Барака Обами і відома своїми критичними висловлюваннями на адресу Кремля. У червні Фаркас програла на первинних виборах Демократичної партії в боротьбі за місце в Конгресі.

Сайт OneWorld.press заперечив звинувачення в тому, що він пов’язаний з російською розвідкою.