Прем’єр готовий захистити журналістів – Гройсман прокоментував доступ ГПУ до телефонів розслідувачів

Володимир Гройсман відмовився дати оцінку справі, в якій суд дав слідчим дозвіл на доступ до телефонів журналісток

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман прокоментував дозвіл суду на доступ слідчих Генпрокуратури до інформації з телефонів журналістів-розслідувачів і висловив готовність захистити представників ЗМІ.

«Хочу сказати всім українським журналістам, що на позицію уряду і мене особисто у вашому захисті ви можете розраховувати», – заявив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час форуму «Ялтинська економічна стратегія» (YES) у Києві 15 вересня, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

«Я не можу давати оцінку тим розслідуванням, які ведуться. І я думаю, що публічна інформація генерального прокурора, або тих, проти кого ведуться ці розслідування, вона може бути відкритою», – сказав Гройсман, відповідаючи на запитання модератора, відомого журналіста британської ВВС Стівена Сакура.

Водночас, на думку прем’єр-міністра України, запобіжником, зокрема, і від порушення прав журналістів може стати Спеціальний антикорупційний суд.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ГПУ vs журналісти. Пояснюємо суть за хвилину

«Антикорупційний суд, він теж дасть можливість, якщо неправомірно застосоване право до будь-кого, щоби за це несли покарання ті, хто наділені владними повноваженнями», – заявив Гройсман.

27 серпня Печерський районний суд Києва на вимогу Генеральної прокуратури дав їй дозвіл отримати від провайдера інформацію з телефону журналістки Радіо Свобода, головного редактора програми журналістських розслідувань програми «Схеми» Наталки Седлецької.

Your browser doesn’t support HTML5

Луценко запевняє, що слідство не потребує від оператора мобільного зв’язку жодних даних журналісток Седлецької та Бердинських

В ухвалі йдеться про надання доступу слідства до дзвінків і смс-повідомлень журналістки з липня 2016-го по листопад 2017 року і до даних про місце розташування її телефону протягом цих 17 місяців.

Радіо Свобода висловило обурення цією ухвалою. Редакція програми «Схеми» виступила із заявою, в якій засудила тиск на Наталку Седлецьку. Слідом із заявами про наступ на свободу слова та засудженням порушеного права журналістів на захист джерел виступили колеги по цеху, українські й міжнародні організації, серед яких, зокрема, «Репортери без кордонів», нью-йоркський «Комітет із захисту журналістів», Європейська комісія, Парламентська асамблея Ради Європи. Седлецька через суд вимагає скасувати ухвалу.

5 вересня журналістка Крістіна Бердинських повідомила, що суд надав Генеральній прокуратурі України дозвіл на доступ до інформації і з її телефону.

У Генпрокуратурі запевняють, що дані з телефонів журналісток необхідні слідству для розслідування «за фактами можливого розголошення директором Національного антикорупційного бюро України Артемом Ситником відомостей, що становлять державну таємницю».