На виборах президента Словенії буде другий тур

Найбільше голосів з-поміж семи кандидатів набрали кандидат від опозиції Анже Лоґар і незалежний кандидат Наташа Пірц Мусар

На президентських виборах у Словенії, що відбулися 23 жовтня, найбільше голосів з-поміж семи кандидатів набрали кандидат від опозиції Анже Лоґар і незалежний кандидат Наташа Пірц Мусар, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

За колишнього міністра закордонних справ Лоґара проголосували 34 відсотки, за Пірц Мусар – 27 відсотків виборців.

Кандидат від владної ліберальної коаліції Мілан Брґлез набрав 15 відсотків голосів тих громадян, що вийшли на виборчі дільниці.

Другий тур виборів запланований на 13 листопада.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Словенія підтримує надання Україні статусу кандидата у члени ЄС

Президент Словенії має переважно протокольну функцію. Через це кампанія проходила в «академічній» атмосфері, без гарячих політичних суперечок й масових зібрань.

Остаточні результати будуть оприлюднені коли підрахують 20 відсотків голосів тих, хто голосував за кордоном та тих, хто бюлетені послав поштою.

Президент у Словенії є головнокомандувачем збройних сил, а також призначає кількох вищих посадових осіб, у тому числі голову центрального банку. Більшість із цих кандидатур також мають бути затверджені парламентом.

Переможець другого туру виборів замінить на посаді Борута Пахора, який пропрацював президентом два терміни.

Голосування в Словенії – державі-члені Європейського союзу та НАТО – розглядається як випробування для її ліберального уряду на тлі різкої кризи, викликаної війною Росії в Україні.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: На парламентських виборах у Словенії перемогла опозиційна екологічна партія «Рух свободи» – екзит-поли