Росія не готується до миру, Захід має бути готовим до тривалої військової підтримки України – Столтенберґ

«Президент Путін не планує миру, він планує нову війну», – каже Єнс Столтенберґ

Росія не має найближчих планів щодо встановлення миру в Україні, тому Захід повинен підготуватися, щоб надавати Києву військову допомогу протягом тривалого часу, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ в інтерв’ю Guardian.

За його словами, російський президент Володимир Путін веде «війну на виснаження».

«Президент Путін не планує миру, він планує нову війну», – продовжив Столтенберг, додавши, що Росія нарощує виробництво військової промисловості та «звертається до авторитарних режимів, таких як Іран чи Північна Корея та інших, щоб спробувати отримати більше зброї».

У результаті США, Великобританія, Франція, Німеччина та інші західні держави повинні були бути готовими підтримувати Україну зброєю, боєприпасами та запасними частинами протягом тривалого часу. «Потреба буде і надалі, тому що це війна на виснаження; мова йде про промислову спроможність надавати підтримку», – сказав генеральний секретар НАТО.

Зараз бойові дії настільки інтенсивні, що Україна використовує артилерійські снаряди – від 4000 до 7000 на день проти 20 000 у Росії – перевершує західне виробництво.

«Поточний рівень витрат на боєприпаси є вищим, ніж поточний рівень виробництва», – сказав Столтенберг, хоча нові контракти означають, що ситуація змінюється.

Столтенберґ хоче, щоб члени НАТО погодилися витрачати на оборону щонайменше 2% ВВП на наступному саміті альянсу у Вільнюсі.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Укроборонпром»: перші 122-мм артснаряди, вироблені за українською технологією, поставили ЗСУ

Голова дипломатії ЄС 20 березня повідомив про рішення блоку надати Україні один мільйон боєприпасів.

Раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що країни НАТО збільшують виробництво 155-мм артилерійських снарядів.