Зеленський прийняв запрошення на саміт НАТО. Буде 2 питання, важливих для України – Столтенберґ

Під час візиту до Києва 20 квітня Єнс Столтенберґ (ліворуч від президента Володимира Зеленського) повторив, що майбутнє України – в НАТО, проте традиційно не назвав термінів для цього

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ підтвердив, що запросив президента Володимира Зеленського на саміт Північноатлантичного альянсу у Вільнюсі – про це він сказав журналістам перед початком зустрічі у форматі «Рамштайн» 21 квітня.

За словами Столтенберґа, він обговорив підготовку до саміту із Зеленським під час свого візиту до Києва напередодні.

«Я запросив його взяти участь у цій зустрічі, і я радий, що він прийняв запрошення і долучиться до зустрічі у Вільнюсі», – заявив він.

Читайте також: У Комітеті ВР з нацбезпеки і оборони вважають, що вступ до НАТО не має залежати від успіху контрнаступу

Генеральний секретар додав, що на порядку денному прийдешнього саміту є щонайменше два питання, які важливі для України.

Першим таким питанням Столтенберґ назвав повторення союзниками по НАТО своїх зобов’язань щодо підтримки України, в тому числі військової, аби забезпечити її перемогу як суверенної держави в Європі.

«Я також очікую від держав НАТО погодження багаторічної програми, аби допомогти Україні перейти від стандартів, доктрин і обладнання радянської епохи на стандарти й доктрини НАТО та забезпечити повну сумісність між військами України та НАТО», – додав очільник Альянсу.

Читайте також: Україна може незабаром отримати запрошення на вступ до НАТО, а також гарантії ядерної держави – Валерій Чалий

Президент України Володимир Зеленський у зверненні напередодні повідомив про підготовку до саміту НАТО у Вільнюсі, але водночас повторив свою тезу про важливість запрошення України вступити до Північноатлантичного альянсу. За його словами, більшість українців та жителів простору НАТО «не зрозуміють лідерів Альянсу», якщо таке запрошення не прозвучить на саміті.

Під час візиту до Києва 20 квітня Єнс Столтенберґ повторив, що майбутнє України – в НАТО, проте традиційно не назвав термінів для цього.