У Росії Transparency International визнали «небажаною» організацією

Генпрокуратура Росії оголосила «небажаною» саме «головну» організацію Transparency International зі штаб-квартирою у Берліні

Генеральна прокуратура Росії визнала міжнародну неурядову організацію Transparency International «небажаною» на території країни.

У повідомленні Генпрокуратури йдеться про те, що Transparency International, «формально виступаючи організацією, яка бореться з корупцією по всьому світу», «втручається у внутрішні справи Російської Федерації, що становить загрозу основам конституційного ладу й безпеки».

Останнє формулювання є стандартним при визнанні організацій «небажаними» у Росії. В чому полягає втручання у внутрішні справи, відомство не пояснило.

Визнання організації «небажаною», окрім іншого, означає, що особи, які співпрацюють із нею, можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Росії «іноагентами» визнали Bellingcat, 5 журналістів Радіо Свобода

Раніше російська влада внесла Автономну некомерційну організацію «Центр антикорупційних досліджень й ініціатив «Трансперенсі Інтернешнл – Росія» до реєстру так званих «іноземних агентів». Центр характеризує себе як російську неурядову організацію, яка є «частиною міжнародного руху Transparency International, що об’єднує понад 100 незалежних організацій у всьому світі». Генпрокуратура Росії оголосила «небажаною» саме «головну» організацію Transparency International зі штаб-квартирою у Берліні.

Організація заявляє, що її місія – «протидіяти корупції та відстоювати принципи прозорості, підзвітності, порядності та чесності». Як міжнародна, так і російська Transparency публікують розслідування, присвячені ймовірним випадкам корупції, співпрацюють зі ЗМІ у підготовці розслідувань, публікують аналітичні матеріали і пропозиції щодо покращення законодавства.

Російська влада визнала «небажаними» десятки іноземних організацій. Нещодавно зокрема такою організацією було визнано видання «Медуза». За статтею про співпрацю з «небажаною» організацією кількох людей було засуджено, зокрема до реальних термінів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Росії «небажаною організацією» можуть оголосити «Грінпіс»