Білорусь: проти Тихановської й ініціативи BYPOL відкрили справу про підготовку теракту

Світлана Тихановська на даний момент перебуває в Литві, куди вона поїхала відразу після виборів президента в Білорусі через побоювання за своє життя

Генеральна прокуратура Білорусі порушила кримінальну справу про підготовку акту тероризму проти колишньої кандидатки в президенти і однієї з лідерів опозиції країни Світлани Тихановської й учасників ініціативи BYPOL, пише державне агентство БелТА з посиланням на голову відомства Андрія Шведа.

«Генеральною прокуратурою на підставі матеріалів, представлених Комітетом державної безпеки і МВС, щодо Тихановської та учасників так званої ініціативи BYPOL порушено кримінальну справу про підготовку акту тероризму організованою групою за статтею 289 Кримінального кодексу. Зазначені особи кілька днів тому намагалися вчинити вибухи і підпали на території столиці та інших міст. Затриманий на місці злочину громадянин Малейчук вже дав свідчення про організаторів та учасників теракту», – сказав Швед.

У прокуратурі заявили, що «в плани організаторів входило звинуватити представників органів державної влади в здійсненні дій, що створюють небезпеку загибелі людей».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Білорусі силовики затримали десятки людей на акціях до Дня Волі

МВС Білорусі 26 березня заявило про запобігання двом терактам, що готувалися, за повідомленням відомства, за вказівкою ініціативи колишніх силовиків BYPOL. Коментуючи цю інформацію, в BYPOL відзначили, що це вони зірвали теракт, який планували білоруська влада 25 березня.

Напередодні святкування Дня Волі BYPOL заявив, що отримав інформацію про підготовку 25 березня «силами Комітету держбезпеки» теракту в одній із будівель органів внутрішніх справ «у рамках плану з дискредитації протестного руху і його повної ліквідації». Тоді в КДБ ніяк не прокоментували цю заяву.

2 березня Слідчий комітет Білорусі повідомив, що передав до Генпрокуратури документи на екстрадицію Світлани Тихановської у справі про організацію масових заворушень та підготовку захоплення адміністративних будівель. Після цього представники Тихановської заявили, що вона ніколи не брала участь в розробці таких планів.

Проти Тихановської порушено також кримінальні справи за частиною 1 статті 361-1 Кримінального кодексу України ( «Створення екстремістського формування або керівництво ним чи структурним підрозділом, що входить до нього») і за частиною 1 статті 357 ( «Змова чи інші дії, вчинені з метою захоплення державної влади»).

Світлана Тихановська – основна суперниця Олександра Лукашенка на виборах президента 9 серпня – через кілька днів після виборів поїхала в Литву через тиск силовиків. 16 жовтня білоруська влада повідомила, що Тихановська оголошена в міждержавний розшук за статтею про заклики до заподіяння шкоди національній безпеці.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Білорусь: нові протести проти Лукашенка