Мін’юст США не виявив доказів фальсифікацій, здатних вплинути на результат виборів

Генеральний прокурор США Вільям Барр заявив у вівторок, що Міністерство юстиції не виявило доказів масштабних фальсифікацій результатів голосування, які могли б змінити результат президентських виборів 2020 року.

Заява Бара прозвучала на фоні неодноразових тверджень президента США Дональда Трампа про фальсифікації і про те, що його перемога на виборах була вкрадена.

В інтерв’ю агентству Associated Press Барр повідомив, що генеральна прокуратура і агенти ФБР проводять розслідування конкретних скарг, зокрема, заяви Трампа про те, що електронні машини для голосування нібито спотворили волю виборців. Однак «поки ми не бачили фальсифікацій в тому масштабі, який привів би до іншого результату виборів», – наголосив генпрокурор США.

Вільям Барр завжди вважався одним з найбільш відданих союзників президента Трампа. Перед виборами він неодноразово говорив про те, що широкомасштабне голосування поштою може бути особливо вразливим для фальсифікацій.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У штатах Вісконсин та Арізона офіційно підтвердили перемогу Байдена

Минулого місяця Барр видав директиву для прокурорів по всій країні, що дозволяє їм розслідувати будь-які «істотні звинувачення» у порушеннях, допущених при голосуванні. Цей наказ надав прокуратурі можливість діяти всупереч звичній політиці Міністерства юстиції, яка забороняє проводити такі розслідування до офіційного визнання підсумків виборів.

Штаб Трампа подав кілька судових позовів у ключових для результату виборів штатах, намагаючись оскаржити підсумки голосування. Однак ці позови неодноразово відхилялися, зокрема й суддями-республіканцями, які визнавали скарги необґрунтованими.

Вчора штат Вісконсін після часткового перерахунку голосів сертифікував перемогу кандидата від демократів Джо Байдена на президентських виборах. Того ж вечора команда Трампа подала позов до Верховного суду штату Вісконсін, вимагаючи визнати недійсними понад 221 тисячу бюлетенів.

Для обрання президентом Сполучених Штатів кандидату необхідно набрати 270 голосів у колегії вибірників. Байден за підсумками голосування 3 листопада забезпечив собі 306 таких голосів, у Трампа – 232. Офіційно переможця президентських виборів США буде оголошено 14 грудня на засіданні колегії вибірників.