Заступниця голови Верховної Ради пояснила позицію парламенту щодо виборів Донецької й Луганської облрад

Олена Кондратюк

Заступниця голови Верховної Ради Олена Кондратюк (фракція «Батьківщина») в інтерв’ю Радіо Свобода пояснила позицію парламенту щодо виборів Донецької й Луганської обласних рад, які не передбачені ухваленою постановою про проведення в Україні місцевих виборів цієї осені.

«Тут питання політичної відповідальності, чи можливо там проводити вибори, коли в нас є реально окупована частина території», – заявила вона в «Суботньому інтерв’ю».

«Ми вважаємо, що поки існує поділ цієї території – Донецька і Луганська області, поки зараз працюють цивільні і військові адміністрації, вибори зараз навіть на контрольованій частині проводити є неможливим. Поки не буде наведений лад в безпековому питанні, поки не відійдуть російські війська і не буде наша межа кордону так, як вона повинна бути, доти вибори там проводити просто немає раціональності», – наголосила вона.

За її словами, там буде «перехідний період», який урегулює, в тому числі, і Центральна виборча комісія.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Віцеспікерка Кондратюк про відповідальність Зеленського, турборежим, закон про мову і сексизм у Раді

Верховна Рада України 15 липня ухвалила постанову про призначення чергових місцевих виборів на 25 жовтня цього року. При цьому такі вибори в цей день не будуть проводитися на окупованих територіях – у частині Донбасу і в Криму. Крім того, також не були призначені вибори Донецької й Луганської обласних рад, хоча під окупацією перебувають тільки частини цих областей, – як мовиться в постанові (її остаточний текст на цей час не опублікований, цитуємо за текстом проєкту, який був поданий на затвердження в парламенті), «у зв’язку з неможливістю забезпечення представництва спільних інтересів територіальних громад сіл, селищ та міст Донецької та Луганської областей».

Your browser doesn’t support HTML5

Виборів на непідконтрольній частині Донбасу не буде, поки Росія не виведе війська – віцеспікерка Кондратюк

Документ також визначає: «Вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, які не були призначені, …будуть призначені в установленому окремим законом порядку та в строки, за умов: припинення тимчасової окупації та збройної агресії Російської Федерації проти України, а саме: виведення усіх незаконних збройних формувань, керованих, контрольованих і фінансованих Російською Федерацією, російських окупаційних військ, їх військової техніки з території України; відновлення повного контролю України за державним кордоном України; роззброєння всіх незаконних збройних формувань та найманців, які діють на тимчасово окупованих територіях України; відновлення конституційного ладу та правопорядку на тимчасово окупованих територіях України; забезпечення безпеки громадян України, які проживають на відповідних територіях Автономної Республіки Крим, Донецької і Луганської областей та міста Севастополя, що створить можливості для дотримання стандартів проведення виборів Організації з безпеки і співробітництва в Європі».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У ЦВК заявляють про «унікально складну» підготовку до місцевих виборів

Раніше у владній нині партії «Слуга народу» лунали заяви про необхідність провести повноцінні місцеві вибори вже цієї осені одночасно з підконтрольною Києву територією також і в окупованих частинах Донеччини і Луганщини. Проведення таких виборів домагається Росія, сподіваючись тим легітимізувати організовані нею утворення на окупованих територіях Донбасу.