«Найдорожча історія»: Резніков пояснив, чому партнери зволікають із постачанням винищувачів

«Все, що неможливо сьогодні, буде можливим завтра. Iris-T, Samp-T, NASAMS, Crotale, все це служить, захищає наше небо. Тому і літаки також будуть четвертої генерації плюс-плюс однозначно», – Олексій Резніков

Зарубіжні партнери розуміють, що після надання Україні винищувачів, потрібен буде час на підготовку та навчання пілотів, зазначив міністр оборони Олексій Резніков в ефірі телемарафону.

«Все, що неможливо сьогодні, буде можливим завтра. Iris-T, Samp-T, NASAMS, Crotale, все це служить, захищає наше небо. Тому і літаки також будуть четвертої генерації плюс-плюс однозначно», – заявив міністр.

У відповідь на питання, чому все ж таки партнери зволікають із постачанням бойових літаків, Резніков відповів, що після схвалення рішення про передачу винищувачів, потрібно буде також і продовжувати підтримувати літаки у належному стані, а також забезпечувати їх зброєю: бомбами та ракетами.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Повітряних силах ЗСУ розповіли, як F-16 можуть допомогти протидіяти російським атакам С-300

«Це дуже недешева історія. Це найдорожча історія. Вони свідомо та відповідально хочуть дійти до фінішу цього марафону, а саме до перемоги України», – сказав він.

Водночас, 29 квітня президент Володимир Зеленський наголосив, що винищувачі «сильно допомогли б» українському контрнаступу, але початок контрнаступу не буде прив’язаний до їхнього отримання.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Берлін відкинув можливість відправки німецьких винищувачів в Україну

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав надати Києву сучасні літаки F-16 після чергових ракетних ударів армії РФ 28 квітня.

Україна неодноразово зверталася до союзників щодо сучасних винищувачів, зокрема, F-16. Під час зустрічі в Парижі на початку лютого президент України Володимир Зеленський закликав західних партнерів «якомога швидше» надати Україні винищувачі, щоб відбити наступ Росії.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Що очікувати від наступу України? Інтерв’ю з Девідом Петреусом, генералом армії США у відставці, колишнім директором ЦРУ