«Неправильно силувати людей повертатися, коли їм нема куди повернутися» – Зеленська

First Lady of Ukraine Olena Zelenska in Riga at the international conference "Russia's War on Children"

Значній кількості українських біженців немає куди повертатися, а їхньому життю будь-де в Україні загрожуватиме небезпека. Про це сказала дружина президента Олена Зеленська в коментарі проєкту Радіо Свобода «Ти як?» в Ризі. Там триває міжнародна конференція, присвячена поверненню українських дітей з депортації.

«Дуже складно чути, що хтось втомився, коли ти перебуваєш у країні, яка в війні. Це ганебно, насправді. Уявіть, друзі, як втомилися ми. Втомилися від війни, не перебуваючи в безпеці, знаючи, що кожного дня твоє життя може обірватися. Насправді, це так. Тому що сьогодні вночі, наприклад, знову Харківщина – авіаційна бомба знищила лікарню. І так може бути в будь-якому населеному пункті України», – сказала вона.

Читайте також: «Мало знайдеться держав, які допомагатимуть біженцям через уряд України» – Цимбалюк про ідею Зеленського

Вона також прокоментувала питання можливого повернення біженців, які виїхали до Європи після початку повномасштабного вторгнення:

«Це неправильно – силити людей повертатися, коли їм нема куди повернутися. Давайте будемо чесними. Більшість наших вимушених переселенців не може повернутися додому, тому що їхній дім знищено. Тому я впевнена, що демократичні країни не будуть робити різких рухів. Це наші партнери, це країни, які нас підтримують. І я думаю, що не треба хвилюватися через те, що будуть якісь недружні для України дії».

Дружина президента висловила бажання, аби всі українські жінки, які виїхали з дітьми з міркувань безпеки, мали змогу повернутися. Втім, додає вона, для цього «потрібен мир, потрібен спокій, потрібне відновлення, щоб людям було куди повернутися, щоб вони були спокійні за своїх дітей».

Читайте також: Є питання щодо джерел фінансування соцвиплат українським біженцям – очільник дипмісії при ЄС

Наприкінці січня державна секретарка з питань притулку і міграції Бельгії Ніколь де Мур повідомила, що ЄС за потреби готовий продовжити тимчасовий захист українців після березня 2025 року.

Раніше припинити підтримувати біженців, щоб ті повернулися в Україну – покращувати економіку, закликав країни, які прихистили українців, і радник голови Офісу президента Сергій Лещенко в інтерв’ю швейцарському виданню. Після хвилі критики він заявив, що його слова «висмикнуті з контексту».

У січні в Управлінні ООН з координації гуманітарних питань повідомили, що понад 6,3 мільйона українських громадян продовжують жити як біженці «в сусідніх європейських країнах і в усьому світі».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: В уряді України прокоментували повідомлення про «певний тиск» на ЄС для повернення біженців