Іспанія: в Каталонії відбулася масова демонстрація на захист ув’язнених посадовців регіону

Фото з попередньої демонстрації з вимогами «звільнення політв’язнів» і на підтримку незалежності Каталонії, Барселона, 8 листопада 2017 року

Сотні тисяч людей вийшли на вулиці Барселони, столиці автономного регіону Каталонії на північному сході Іспанії, вимагаючи звільнити з-за ґрат вісім усунених із посад членів регіонального уряду і ще двох діячів руху за незалежність регіону, що теж перебувають під арештом.

Your browser doesn’t support HTML5

Каталонці масово вийшли на захист ув’язнених посадовців регіону (відео)

Люди йшли під гаслами «Свободу політв’язням» і прапорами незалежницького руху Каталонії «естелада», а на адресу уряду в Мадриді скандували: «Геть окупаційну владу!»

За оцінками поліції, демонстрація зібрала близько 750 тисяч учасників.

Усунені з посад представники регіональної влади Каталонії і активісти арештовані у справі про референдум, який відбувся 1 жовтня. За незалежність Каталонії було понад 90 відсотків його учасників, але явка склала лише 43 відсотки – супротивники голосування переважно бойкотували референдум як незаконний.

27 жовтня парламент Каталонії проголосив незалежність. Майже відразу влада Іспанії ввела в регіоні пряме правління, усунувши з посад владу регіону і призначивши на ці місця вірних Мадридові посадовців, а також розпустивши парламент регіону. 8 листопада Конституційний суд Іспанії скасував декларацію про незалежність Каталонії. Дострокові вибори в регіоні Мадрид призначив на 21 грудня.

3 листопада суд в Іспанії видав ордери на арешт усунених із посад президента регіональної влади Каталонії Карлеса Пучдемона і чотирьох його міністрів, які разом із ним перебувають у Бельгії. Вони здалися місцевій поліції, але пізніше їх відпустили. Суд у Брюсселі стосовно можливої екстрадиції політиків призначений на 17 листопада.

Іще кілька так само усунених із посад посадовців Каталонії отримали можливість вийти з-під арешту, сплативши грошові застави.

Їх звинувачують у заколоті, підбурюванні до заколоту, перевищенні повноважень, непокорі владі і розтраті державних або громадських коштів у зв’язку з їхніми діями навколо референдуму про незалежність Каталонії і подальшого самочинного проголошення цієї незалежності.

Заяв влади Каталонії про незалежність не підтримала жодна країна світу чи міжнародна організація, натомість у світі широко висловилися на підтримку цілісності і єдності Іспанії.