Чехія: представниця «Фемен», що вибігла до президента Земана, не хотіла напасти – адвокат

Момент затримання представниці «Фемен», Прага, 12 січня 2018 року

У Чехії адвокат представниці руху Femen, яка 12 січня вискочила з голими грудьми до президента Мілоша Земана, заявила, що її підзахисна Анжеліна Діаш не мала на увазі здійснити напад на нього чи ввійти у фізичний контакт.

«Тому вона підняла руки, щоб було видно, що в них немає зброї», – сказала адвокат Луціє Грда чеському агентству «ЧТК».

Поліція прагне провести досудове розслідування у прискореному порядку і вже завершує передбачені Кримінальним кодексом процедури, щоб передати справу до прокуратури, яка має передати її до суду, повідомив тому ж агентству речник празької поліції Томаш Гулан.

За його словами, в рамках розслідування слідчі приділяють належну увагу фальшивому журналістському посвідченню, завдяки якому 27-річна порушниця дісталася на місце події. За його словами, слідчі звернулися до редакції, згаданої в посвідченні, і отримали підтвердження, що вона там не працює.

Раніше 13 січня українське інтернет-видання «Українська правда» повідомило, що Діаш мала фальшиве посвідчення цього видання, в якому вона ніколи не працювала. Як пише видання, про це воно дізналося з листа від чеської поліції.

Українка Анжеліна Діаш, яка влаштувала акцію, нині перебуває в камері попереднього затримання, куди її взяли ввечері 12 січня на 48-годинний термін. Її підозрюють за статтею чеського Кримінального кодексу про грубе порушення громадського порядку, що може в разі визнання вини каратися позбавленням волі на термін до двох років.

12 січня у столиці Чехії Празі представниця руху Femen вискочила з голими грудьми до президента Чехії Мілоша Земана в той час, коли той на дільниці голосував на президентських виборах, які відбуваються в цій країні, у присутності групи журналістів. За повідомленнями, жінка, що була серед журналістів, скинула сорочку і кинулася до Земана, охорона швидко затримала її, а президента вивела з приміщення. Через хвилину Земан повернувся і заявив, що пишається нападом на себе представниці руху «Фемен», який нападав і на папу Римського.

Your browser doesn’t support HTML5

Напівоголена жінка вистрибнула перед Земаном під час голосування на виборах президента Чехії (відео)

Рух на своєму сайті повідомив, що українська активістка Анжеліна Діаш мала на голих грудях напис англійською «Земан – повія Путіна», натякаючи на близькі і прихильні стосунки чеського голови держави з президентом Росії Володимиром Путіним. На думку руху, ті чехи, які голосують на виборах за Мілоша Земана, насправді голосують за «його кремлівського сутенера Володимира Путіна».

Акцію розкритикували в Чехії не тільки прихильники Земана, а й його супротивники.

Рух Femen, що виник в Україні, відомий епатажними акціями своїх представниць, найчастіше з голими грудьми, на яких вони пишуть свої гасла. Часто це «напади» на відомих політиків під час публічних подій.