Президент Чехії повторно призначив прем’єром Андрея Бабіша

Андрій Бабіш в очікуванні призначення на посаду прем’єр-міністра, Прага, Чехія, 6 червня 2018 року

Президент Чехії Мілош Земан повторно призначив прем’єр-міністром країни лідера популістського руху ANO («Акція незадоволених громадян») мільярдера Андрея Бабіша. Урочиста церемонія пройшла в Празькому граді 6 червня.

Бабіш повинен сформувати кабінет міністрів до 17 червня. До цього дня закінчується внутрішньопартійний референдум в Чеської соціал-демократичної партії, з якою ANO планує створити коаліцію. Соціал-демократи розраховують на п’ять місць із 15 у новому чеському уряді, включаючи посаду міністра закордонних справ. До 10 липня Бабіш повинен звернутися до парламенту за вотумом довіри для свого кабінету.

Рух ANO на чолі з Бабішем став переможцем на парламентських виборах у жовтні 2017 року, проте не отримав абсолютної більшості голосів. У січні парламент Чехії відмовив у вотумі довіри уряду, який сформував Бабіш. Однак президент Чехії заявив, що доручить лідеру ANO знову сформувати кабінет.

Your browser doesn’t support HTML5

Тисячі людей протестують проти повторного призначення Бабіша прем’єром Чехії – відео

Поліція підозрює Бабіша, підприємця і мільярдера, в шахрайстві при отриманні субсидії від Євросоюзу в розмірі двох мільйонів євро. Факт порушень підтвердило Європейське бюро по боротьбі з шахрайством. Бабіш всі звинувачення відкидає і називає їх політично мотивованими.

5 червня в Празі й інших містах Чехії пройшли антиурядові демонстрації. За словами організаторів акції протесту в Празі, петицію за відсторонення Бабіша з посади підписали 250 тисяч людей.