Доступність посилання

ТОП новини

Чеські депутати позбавили імунітету прем’єра Бабіша


Андрей Бабіш
Андрей Бабіш

Парламент Чехії позбавив недоторканності прем’єр-міністра країни Андрея Бабіша через підозру його в шахрайстві при отриманні субсидії від Євросоюзу. Рішення ухвалили на засіданні 19 січня.

За позбавлення імунітету проголосували депутати всіх партій, крім руху ANO, який очолює сам Бабіш, підприємець і мільярдер. Рух переміг на виборах у жовтні 2017 року, але не отримав вирішальної більшості в парламенті.

Чеська поліція підозрює Бабіша в шахрайстві при отриманні субсидії від Євросоюзу. Раніше факт порушень з боку підприємця підтвердило Європейське бюро по боротьбі з шахрайством. У Чехії щодо Бабіша ведеться кримінальна справа. Її розслідування раніше призупинили у зв’язку з наявністю у Бабіша депутатського імунітету.

Кілька днів тому парламент Чехії відмовив у вотумі довіри кабінету міністрів. Уряд подав у відставку. Президент Чехії Мілош Земан повинен прийняти відставку 24 січня. Раніше Земан заявляв, що знову доручить Бабішу сформувати кабінет міністрів. Якщо три подібні спроби виявляться невдалими, то Чехію чекають дострокові парламентські вибори.

Опоненти Бабіша стверджують, що готові до переговорів про коаліційний уряд, але не згодні, щоб прем’єром знову став Бабіш.

Раніше Андрей Бабіш заявив, що згоден на позбавлення депутатської недоторканності. Він відкидає всі звинувачення на свою адресу і називає їх політично мотивованими.

Андрей Бабіш зі статками в понад три мільярди доларів США є другим найбагатшим громадянином Чехії.

XS
SM
MD
LG