Під ГПУ протестують через видачу Тумгоєва Росії, МВС повідомляє про постраждалих – трансляція

Представники громадських організацій, в тому числі «Національного корпусу», зібралися під будівлею Генеральної прокуратури України на акцію протесту. Приводом для акції стала екстрадиція до Росії її громадянина, етнічного інгуша Тимура Тумгоєва.

​Радіо Свобода веде пряму трансляцію.

Поліція, яка охороняє будівлю ГПУ, застосувала воду і газ проти мітингувальників після того, як учасники акцію спробували зайти до приміщення, повідомляють учасники акції.

Міністерство внутрішніх справ України повідомляє, що семеро поліцейських постраждали внаслідок штовханини під будівлею ГПУ.

«Під час конфлікту постраждало кілька правоохоронців, надати допомогу яким не було можливості через людей, які штурмували приміщення. Згодом учасники акції зробили коридор – і поліцейські відступили. Постраждалим поліцейським надають необхідну медичну допомогу», – йдеться в повідомленні.

Від генпрокурора Юрія Луценка вимагають вийти до мітингувальників.

Раніше в Генеральній прокуратурі заявляли, що Тимура Тумгоєва видали російським спецслужбам виправдано і у відповідності до законодавства.

Натомість правозахисники стверджують, що Тумгоєва видали Росії таємно і з порушеннями закону, який забороняє видачу людини до країни, де її життю та здоров’ю загрожує небезпека.

31-річний Тімур Тумгоєв походить з Пригородного району Північної Осетії (де депортації інгушів – територія Інгуської РСР).

Читайте також: Екстрадиція добробатівця Тумгоєва до Росії

До Харкова Тумгоєв прилетів зі Стамбула в червні 2016 року. Оскільки його розшукувала ФСБ Росії через Інтерпол, українські прикордонники затримали його, суд заарештував спочатку на 40 діб, а згодом взяв його під екстрадиційний арешт на час, поки тривала перевірка документів, наданих ФСБ.

За словами очільника добровольчого батальйону Мусліма Чеберлоєвського, Тумгоєв воював проти російських гібридних сил.

Тимура Тумгоєва видали російським спецслужбам вночі 12 вересня.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Без права на притулок. Україна і вигуки ФСБ «тримайте терориста!»