Росія і теорії змови про коронавірус. Що спільного?

Під час випуску новин на російському державному телебаченні про теорії змови навколо коронавірусу

Чи траплялися вам меседжі про те, що коронавірус – це нібито біологічна зброя, що «ніякої пандемії немає», або що «Європа і Україна не здатні протистояти СOVID-19»? Насправді це – лише частина фейків, народжених кремлівськими медіа. Кореспонденти проєкту «Донбас Реалії» з'ясовували, як російська пропаганда використовує тему коронавірусу в інформаційній війні.

«Всесвітня секретна спецслужба, з космосу буде опромінювати телефони, щоб знищити коронавірус!» Такі повідомлення, віральні і відверто фейкові – зараз масово розсилають по вайберу і ватсап.

Нижче – приклад одного з них. (Орфографія і пунктуація оригінального повідомлення збережені).

Візуалізація аудіоповідомлення у меседжері ватсап про «випромінювання» з космосу

Разом із пандемією COVID-19 планету захопила й інша глобальна катастрофа – «Інфодемія». Так Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) назвала потоки дезінформації в соцмережах і традиційних ЗМІ, які сіють паніку і хаос.

Часто у паніки є конкретний замовник. Цілу базу маніпулятивних повідомлень кремлівських ЗМІ зібрали експерти Служби закордонних зв’язків Євросоюзу. Кажуть про сплановану компанію по дезінформації.

«Фейки з Росії, які до нас надходять, вони, як на мене, двох видів. Перші – це конспірологічні, це теорії змови про те, що коронавірус – це біозброя, що нібито її розробили у США або зробили її в Канаді…» – розповідає авторка ініціативи «По той бік пандемії» Альона Романюк.

Скріншот з сайту «По той бік пандемії» про російський фейк про коронавірус

Зокрема, на ютуб-каналі проросійського NewsFront, на якому публікують відео про контрольовані Росією угруповання «ЛНР» і «ДНР», «політичний оглядач» стверджував, що «COVID-19 сконструйований як біологічна зброя» і що він стає причиною безплідності у чоловіків.

А на каналі «Царьград ТВ» колишній радник Путіна Сергій Глазьєв стверджував, що вірус синтезували американці і тестували його, в тому числі, в Україні.

Крім того, російське міжнародне інформагентство Sputnik пропонує для різних країн світу різні меседжі. Ось деякі приклади:

«Тобто зараз, коли люди сидять на карантині, коли з усіх телеекранів, медіа лунають заклики сидіти вдома, ця інформація конспірологічна із теоріями змови, що нібито це хтось придумав спеціально, щоби нас винищити і так далі і тому подібне, чудово заходить і знаходить відгук у простих людей. І ось на цьому грають», – продовжує авторка ініціативи «По той бік пандемії» Альона Романюк.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Італійський оглядач: російська «допомога» – це операція пропаганди

На каналах на кшталт «НТВ» кажуть про те, що «маневри НАТО скасували» і Європа «сама за себе». На тлі нібито безпорадного зовнішнього світу всередині Росії створюється інший наратив – мовляв, Кремль більш ніж ефективний у боротьбі з пандемією.

Зокрема, російський президент «не побоявся поглянути в очі коронавірусу» та відвідав інфекційну лікарню в Москві, де лікують хворих на коронавірусну інфекцію. Він був без засобів захисту під час зустрічі з головним лікарем та потиснув йому руку. Пізніше у лікаря виявили позитивний тест на COVID-19.

Володимир Путін тисне руку головному лікарю інфекційної лікарні в Москві Денису Проценку

Як Путін не захищався, коронавірус все ж вдарив по слабкому місцю російського президента – план Путіна із всенародного схвалення його бажання безстроково залишитися при владі опинився під загрозою, припускають експерти та аналітики.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Спостерігачі ЄС кажуть, що прокремлівські ЗМІ поширюють дезінформацію про коронавірус

«Путін різко перейшов до сценарію цього обнулення, так? Сплутав всім начебто карти, така була спецоперація в його дусі. Ось, але тепер епідемія в свою чергу почала заважати йому. Тому що голосування щодо зміни Конституції вони в умовах епідемії проводитися не можуть», – каже оглядач Московського центру Карнегі Костянтин Скоркін.

Медіа бойовиків лякають українською армією, «озвірілою від крові»

«Коронавірусну інформаційну війну» практикували і в контрольованих Росією угрупованнях «ЛНР» і «ДНР». Їхні вкиди стосувалися нібито великого відсотку хворих на COVID-19 в українській армії.

Але й «стандартна» пропаганда у медіа, підконтрольних бойовикам, нікуди не зникла.

«Голодні бунти, коли доведені до відчаю люди будуть готові влаштувати Майдан-3 на території всієї України не за горами. Економіка «Незалежної» кожен день карантину втрачає 34 тисячі робочих місць. А насичені нацистами поліція і армія, вже озвірілі від крові на Донбасі, готові на будь-яку каральну операцію», – виголошує телеканал в окупованому Луганську.

Тим часом у Службі безпеки України відзвітували – затримали, нібито, розповсюджувачів фейків про COVID-19 в українських соцмережах за завданням спецслужб Росії.

«Там ставили завдання про поширення неефективності лікарів, відсутності медикаментів і бездіяльності влади. Гроші за виконану роботу відправляли на електронні гаманці або банківські картки. Доплачували також за негативні коменти», – каже підозрюваний на відео, яке оприлюднила СБУ.

Як із усім цим боротися? Перевіряйте інформацію, читайте тільки перевірені джерела. І вимикайте на ніч телефон. Але не тому, що вас будуть опромінювати з космосу від коронавірусу, а щоб вберегти свою психіку від абсурдних фейків.

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС РЕАЛІЇ»:

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Путін може використати світову пандемію коронавірусу у війні з Україною»