Українські ветерани підкорюватимуть новий вид спорту – следж-хокей

Українські ветерани хочуть розвивати новий вид спорту для України – хокей на санях

У столиці Чехії щойно завершився перший етап переговорів про допомогу Чеської республіки у започаткуванні в Україні нового виду спорту для ветеранів – следж-хокей, повідомив Радіо Свобода уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників антитерористичної операції Вадим Свириденко.

За словами Вадима Свириденка, для ветеранів, які одержали поранення, контузію, каліцтво або інше захворювання під час участі в антитерористичній операції, спорт є одним з важливих шляхів до фізичної та психологічної реабілітації. А следж-хокей, де спортсмени з ампутаціями та пораненнями можуть грати в хокей, сидячи на санчатах, є якраз «сильним видом спорту для чоловіків».

Підготувати нашу першу команду погодився Головний тренер чеської національної збірної зі следж-хокею Їржі Бржіза
Вадим Свириденко


«Ми вже зробили велику підготовчу роботу в Україні, знайшли людей, які взялися за цю справу у Харкові, знайшли тренерів, створили команду і тепер очікуємо, що отримаємо фінансування нашого проєкту, щоб закупити необхідне обладнання. А підготувати нашу першу команду погодився Головний тренер чеської національної збірної зі следж-хокею Їржі Бржіза», – повідомив Вадим Свириденко.

Налагодити контакти у Чехії допомогла українським ветеранам громадська організація «Українська профспілка в Чеській Республіці». Її голова Тарас Костюк повідомив, що на початках пошук партнерів та переговори з чеською стороною йшли складно, але коли в Олімпійському комітеті зрозуміли, що йдеться про українських ветеранів та спортсменів-паралімпійців, то з радістю відгукнулися на прохання про підтримку.

Українську делегацію запросили на тренування чеських спортсменів з санного хокею.

Your browser doesn’t support HTML5

Чехія допоможе українським ветеранам запровадити санний хокей

Чеська сторона заявила про готовність до залучення чеських тренерів на початкових етапах формування першої української команди зі следж-хокею в Харкові, а також щодо подальшої співпраці українських спортсменів з чеською хокейною асоціацією.

Переговори про підтримку нового виду паралімпійського спорту в Україні уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників антитерористичної операції Вадим Свириденко веде також у Словаччині та Естонії.

На його переконання, українські ветерани – дуже мотивовані люди, які «спочатку захищали Україну в АТО, на лінії фронту, а тепер готові захищати честь своєї країни на спортивних майданчиках».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Здобутки України на міжнародних змаганнях Invictus Games – «Іграх нескорених»

За словами Вадима Свириденка, в результаті війни з Росією на Донбасі, понад 20 тисяч українських військових мають поранення, понад 500 воїнів отримали ампутації, близько 60 поранених змушені користуватися візком.