«Заїхав на танку у двір, зайшов у дім...»: що відомо про зґвалтування українок російськими окупантами

Світлана Зоріна розповіла американському каналу CNN про імовірні зґвалтування у Херсоні

Про те, що російські окупанти ґвалтують жінок на окупованих українських територіях, міжнародні медіа повідомили 4 березня. Тоді про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, і саме на нього посилались Reuters, Newsweek та інші. Однак, урядовець не навів доказів, що такі випадки дійсно були, а офіційних заяв від української влади про це немає досі.

Співрозмовники Радіо Свобода пояснюють, що під час війни випадки зґвалтувань верифікувати практично неможливо. В першу чергу, через те, що на окупованих територіях саме загарбники тримають міста у страху і не дають повноцінно працювати не те що правозахисним організаціям, але і правоохоронцям та лікарям.

Та все ж свідчення про випадки зґвалтувань починають з’являтися у різних медіа.

Правозахисники зазначають, що сексуальне насильство, яке вчиняється військовими проти цивільного населення під час війни, може бути особливо масовим і жорстоким через відчуття безкарності.

Радіо Свобода зібрало усю інформацію про ймовірні зґвалтування російськими окупантами українських жінок.

Кулеба: «Ми маємо непоодинокі випадки зґвалтувань»

4 березня, приєднавшись онлайн до обговорення, яке організував британський аналітичний центр Chatham House, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба сказав: «Коли бомби падають на ваші міста, коли солдати ґвалтують жінок в окупованих містах, а ми, на жаль, маємо непоодинокі випадки, коли російські солдати ґвалтують жінок в українських містах, тоді важко, звичайно, говорити про ефективність міжнародного права».

Your browser doesn’t support HTML5

«Ми приїхали зупинити воєнні злочини». Британські добровольці прибувають до України воювати

Після цієї заяви повідомлення про зґвалтування українок російськими окупантами поширили багато закордонних медіа, включно із авторитетним Reuters. Однак, з приміткою, що підтвердження заявам міністра Кулеби знайти не вдалося.

Уперше про випадки зґвалтувань повідомили того ж 4 березня регіональні медіа Херсона із посиланням на «місцевих». Згідно з інформацією, яку поширювали і у Telegram-каналах, постраждало 11 жінок, і нібито за повідомленням херсонських лікарів з поліклініки імені Карабелеша, з них вижили лише п’ятеро.

Проте наступного дня інформацію про зґвалтування у місті спростувала Херсонська ОДА.

«Медичні працівники лікарень Херсона, зокрема лікарні ім. Є. Карабелеша спростовують інформацію щодо зґвалтування 11 дівчат та жінок у Херсоні. Жодних таких звернень до медзакладу не надходило. Інформація щодо зґвалтування та вбивств – фейк!», – йдеться у дописі Херсонської ОДА із посиланням на голову обласного оперативного штабу Геннадія Лагуту.

Хто ще повідомляв про зґвалтування?

Про імовірний випадок зґвалтування у Херсоні вже у коментарі американському телеканалу CNN того ж 4 березня розповіла українка Світлана Зоріна, яка на той момент перебувала в окупованому місті.

«Вони [російські військові] вже почали ґвалтувати наших жінок. Була інформація від людей, яких я особисто знаю, про 17-річну дівчину. Це сталося з нею, і потім вони її вбили», – розповіла Зоріна.

CNN також пізніше зазначили, що не мали змоги підтвердити правдивість заяви жінки. Проте інформація про зґвалтування почала надходити і з інших нині окупованих міст, а не лише з Херсона.

Так, виконавча директорка «Центру протидії корупції» Дарія Каленюк 9 березня у своєму Твіттері написала про два випадки ймовірного зґвалтування і вбивства у Києві чи Київській області. Це нібито сталося із подругами людини, чиї слова Каленюк навела на своїй сторінці.

«Моїх подруг, двох молодих дівчат, катували, ґвалтували і вбили. Одна з них була прекрасною лікаркою, а інша була науковицею і мала ступінь доктора філософії», – навела слова подруги Каленюк.

Активістка зазначила, що не може розкрити ім’я жінки, яку вона процитувала у Твіттері, однак дозволила медіа наводити її слова. Верифікувати цю історію в умовах війни не є можливим.

На запит Радіо Свобода в правозахисній організації Amnesty International повідомили, що наразі про верифіковані випадки зґвалтувань громадянок України російськими військовими їм не відомо.

«Всіх перестріляв, ви*бав, каже, на*уй, зґвалтував»

У міністерстві внутрішніх справ також вважають, що російські окупанти вчиняють зґвалтування на окупованих територіях, але наразі ці випадки просто неможливо задокументувати.

Про це в етері Радіо Свобода сказав радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. На його думку, у період від початку повномасштабного вторгнення Росії до 11 березня у різних населених пунктах, які наразі тимчасово окуповані, було скоєно «десятки, якщо не сотні» зґвалтувань. Про це, зокрема, свідчать перехоплені українськими спецслужбами розмови загарбників, вважає Геращенко.

«В одній з розмов окупант визнає, що він зґвалтував українку. А чому ми не маємо зараз письмових фактів? Тому що на окупованих територіях, по-перше, вони вирубають мобільний зв’язок. Людям нікуди навіть зателефонувати. Друге – їм дуже страшно, бо фактично вони у повному розпорядженні окупантів. Окупанти зараз розстрілюють просто цивільних осіб, якщо вони вважають за потрібне так робити. За це вони будуть відповідати. Думаю, що таких випадків вже десятки, якщо не сотні. І ми їх всі задокументуємо», – сказав Геращенко в ефірі.

У перехопленій розмові, про яку згадав Геращенко, ймовірно військовий російської армії розповів про зґвалтування, яке ймовірно вчинив інший російський армієць: «Чувак, корефан мій є. От дивись, каже, я заїхав на танку у двір… Зайшов у дім, виніс на*уй двері, каже. Всіх перестріляв, ви*бав, каже, на*уй, зґвалтував, каже».

Незалежно підтвердити справжність цього перехоплення наразі немає можливості. Так само невідомо, в якому саме населеному пункті це ймовірно сталося.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Радіо Свобода звернулося до Міноборони та міністерства закордонних справ Росії з проханням прокоментувати інформацію про зґвалтування громадянок російськими військовими.

На момент виходу матеріалу відповіді ми не отримали, але готові опублікувати її, коли вона надійде.

Your browser doesn’t support HTML5

Росію засудили в Гаазі: які наслідки?

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Внаслідок обстрілу Чернігова загинув громадянин США – поліція
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Прокурор МКС Хан відправив Росії запит на зустріч щодо України