Доступність посилання

ТОП новини

Італійці стурбовані газовими планами Росії та Алжиру.


Мар’яна Драч Прага, 9 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Найбільші поставники блакитного палива до Європи – Росія та Алжир – домовилися співпрацювати у газовій сфері. Такий крок викликає побоювання європейців, що тепер ці дві країни підвищать ціну на газ.

Алжир/Росія – Володимир Путін і президент Алжиру Абдель Азіз Бутефліка. 10 березня 2006р.
Європейські лідери почали уважніше дивитися на Північну Африку як на альтернативне джерело поставок газу після того як взимку Росія перекрила газовий кран Україні, а таким чином і решті континенту. Але тепер ця альтернатива може виглядати примарною, адже цими днями провідні газові компанії Алжиру і Росії, а перед тим конкуренти, домовилися працювати разом. У спільному меморандумі йдеться про співпрацю щодо видобутку, транзиту і маркетингу енергетичних ресурсів.

Найболючіше цю новину сприйняла Італія, яка отримує більшість газу з обох країн. Італійські урядовці попереджають, що нова домовленість збільшить залежність Європи від поставок газу з обмеженої кількості джерел і може призвести до стрибка цін. Наразі Європейський Союз отримує чверть газу з Росії, а десяту частину - з Алжиру.

Оглядачі не виключають, що ці дві країни можуть створити газовий картель, за зразком ОПЕК, і таким чином справді диктувати ціну на ринку. Але інформації про суть угоди не так і багато, тому й багато припущень.

Тісніші контакти Росії та Алжиру стали очевидні навесні, коли президент Путін списав алжирцям майже 5-ти мільярдний борг, а ті у відповідь пообіцяли купити російські літаки і зброю на понад 7 мільярдів доларів. Після затяжного внутрішнього конфлікту нині Алжир запрошує іноземних інвесторів, передовсім в енергетику. Західні аналітики припускають, що Росія хоче використати цей шанс, щоб збільшити свій вплив на поставки газу до Європи. Нині "Ґазпром" постачає більшість газу на північ континенту, а алжирська компанія "Сонатрак" на південь. Об`єднавши зусилля, вони можуть мати потужний вплив. Щоправда, експерти звертають увагу і на те, що раніше Алжир вже підписував подібні меморандуми, які потім не вилилися у конкретні проекти. Втім, попередження споживачі газу отримали і тепер Європейська Комісія обіцяє "уважно стежити" за розвитком подій.

Матеріали по темі: Єврокомісія уважно стежить за угодою “Газпрому” з алжирською компанією “Сонатрак".
XS
SM
MD
LG