Доступність посилання

ТОП новини

Меркель закликала Путіна розслідувати вбивство Анни Політковської.


Надія Кандиба Німеччина, 10 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Канцлер Німеччини Анґела Меркель виконала свою обіцянку й під час зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним порушила тему вбивства Анни Політковської. Кремлівський лідер прибув у вівторок з візитом до Дрездена, де відбуваються німецько-російські міжурядові консультації та форум „Петербурзький діалог”.


Для кремлівського лідера нинішній візит до Німеччини виявився непростим. Тема утиску свободи преси в Росії супроводжувала Путіна буквально з перших хвилин його перебування в Дрездені. Спочатку це були демонстранти, які зустріли російського президента вигуками „Вбивця!”, маючи на увазі насильницьку смерть Анни Політковської.

Тема свободи преси в Росії порушувалася й під час зустрічі з канцлером Німеччини Анґелою Меркель.

„Ми звичайно говорили, що мене дуже приголомшило повідомлення про вбивство журналістки Анни Політковської. Для нас свобода преси є невід''ємною частиною демократичного розвитку. Російський президент запевнив, що він зробить все для розслідування цього вбивства”, - сказала глава німецького уряду в Дрездені під час спільної прес-конференції з Володимиром Путіним. Виступаючи з офіційною заявою, сам російський президент не став говорити про напад на журналістку, однак уникнути цієї теми на зустрічі з журналістами йому так і не вдалося. Перше запитання стосувалося саме трагічної смерті Політковської. На що Путін відповів:

„Передусім хотів би наголосити, що хто б не скоїв цей злочин, і якими б мотивами він не керувався, ми повинні констатувати, що це гидке вбивство, яке не можна залишити непокараним. Ця журналістка справді була гострим критиком чинної влади в Росії, але вплив її публікацій на політичне життя країни був дуже незначним. Вбивство такої людини спрямоване проти нашої країни, проти чинної влади і завдає Росії та Чечні більшої шкоди, ніж її публікації”.

У центрі уваги зустрічі Меркель-Путін, як і очікувалося, перебували питання економічного співробітництва між двома країнами. Йшлося про німецько-російські проекти в літакобудівній, космічній та передусім енергетичній галузях. Володимир Путін запропонував розширити таку співпрацю:

„Цей напрямок може бути ще масштабнішим. Внаслідок цього Федеративна Республіка Німеччина перетвориться з простого споживача російського газу та нафти на великий центр європейського розподілу цих продуктів. Це наш серйозний внесок у зміцнення європейської енергобезпеки”.

Як російський президент, так і німецький канцлер спростували чутки про можливе згортання проекту будівництва Північноєвропейського газопроводу. „Я виходжу з того, що цей проект буде реалізовано”, - сказала Меркель і ще раз наголосила, що його ні проти кого не спрямовано. Нагадаю, що це вже п''ята зустріч Меркель та Путіна за останній рік. У середу на запрошення баварського прем”єра Едмунда Штойбера кремлівський лідер відвідає Мюнхен.

Матеріали по темі:

Львівські журналісти не вірять, що справу вбивства Анни Політковської буде розкрито.

Чеченці про Анну Політковську.

Оглядач "Новой газеты" Вячеслав Ізмайлов: "Ми розглядаємо чотири версії вбивства Анни Політковської".

Єврокомісія і Міжнародна федерація журналістів надзвичайно стривожені вбивством Анни Політковської.

Куди йде Росія і роль фальшивок в історії /європейська преса/.

Відома російська журналістка Анна Політковська на час її вбивства готувала статтю про тортури в Чечні.
XS
SM
MD
LG