Доступність посилання

ТОП новини

ЄС закликає Росію і Білорусь стати надійними енергетичними партнерами.


Наталія Вікуліна Слухати: Брюссель, 11 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Після зустрічі енергетичних експертів, представників Єврокомісії, Росії і Білорусі у четвер у Брюсселі, Комісар ЄС з енергетики Андріс Пієбалгс заявив, що поновлення поставок російської нафти є доброю новиною, але Європі слід винести уроки з недавніх подій.


Єврокомісія і головуюча в ЄС Німеччина вимагають від Москви і Мінська повністю вирішити всі проблеми, пов’язані з недавнім припиненням поставок російської нафти білоруською територією.

Нафтова криза в останні кілька днів стала приводом для того, щоб Євросоюз скликав на засідання так звану Групу з постачання нафти. Після засідання Комісар ЄС з енергетики Андріс Пієбалгс, держсекретар у німецькому міністерстві економіки Йоахім Вюрмелінг і виконавчий директор Міжнародної агенції з енергетики Клод Манділь заявили, що вітають поновлення імпорту до країн ЄС російської нафти, але закликають Росію і Білорусь гарантувати в майбутньому поставки нафти.

Комісар Євросоюзу з енергетики Пієбалгс заявив: «На засідання Групи з постачання нафти ми отримали інформацію від представників Росії і Білорусі, які запевнили, що всі проблеми навколо припинення нафтових поставок будуть вирішені у найближчі кілька днів. Це дуже позитивна новина. Водночас зрозуміло, що ми повинні винести уроки. Перший з них, безсумнівно, полягає в тому, що ми просимо постачальників і транзитні країни бути справді надійними».

Припинення поставок російської нафти поки що не серйозна загроза для ЄС

Виконавчий директор Міжнародної агенції з енергетики Манділь не вважає, що недавнє припинення поставок російської нафти становило серйозну загрозу для країн ЄС, адже вони мали необхідні нафтові запаси. Учасники зустрічі визначили, якими є обсяги стратегічних резервів нафти, і дійшли висновку, що підстав для занепокоєння немає.

За словами Клода Манділя, головний урок – те, що це могло статися: «Це означає, що зупинити потік нафти через трубопровід було можливим тільки через суперечку між двома країнами з-поза меж Євросоюзу. Ось у чому полягає дуже серйозна стурбованість, це стосується не тільки нафти, але всіх поставок енергії з Росії. Я думаю, що нині вкрай необхідно поновлювати довіру і авторитет після того, як поставки були призупинені».

Не вистачає накопичувати резерви, необхідна спільна енергетична політика

Комісар Пієбалгс назвав також важливим те, що країни ЄС мають спільно реагувати на надзвичайні ситуації. Йдеться не тільки про накопичення запасів нафти, але і про те, що Євросоюз мусить виробити спільну енергетичну політику – відповідні пропозиції Єврокомісія оприлюднила у середу.

Краще відстоювати спільні енергетичні інтереси Євросоюзу закликав і держсекретар у німецькому міністерстві економіки Вюрмелінг: «Я думаю, що події навколо нафти, а також і події навколо поставок газу до Білорусі і минулого року до України – весь цей досвід дає нам необхідний запал для того, щоб ми успішно представляли у світі спільні енергетичні інтереси Євросоюзу. Німеччина хоче використати цей момент під час свого головування в ЄС у наступні півроку».

Єврокомісія заявила, що продовжуватиме співпрацювати з Міжнародною агенцією з енергетики – серед іншого, вони разом готуватимуться до можливих кризових ситуацій з енергопоставками.

Матеріали по темі:

Поставки нафти було неможливо не поновити – пояснення експерта. Частина Європи буде дуже залежна від російських енергоносіїв – експерт. Чи можлива бензинова криза в Україні? Канцлер Німеччини: Росія руйнує довіру до себе.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG