Доступність посилання

ТОП новини

У світі вшанували пам’ять Анни Політковської.


Надія Кандиба Німеччина, 20 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – «У неї було стільки ж ворогів, скільки вона написала статтей», – так сказав про Анну Політковську відомий німецький публіцист Кай Елерс. Критично налаштована до Кремля російська журналістка, яка писала про чеченську війну, загинула 7 жовтня 2006 року. Її вбивство досі залишається нерозкритим. У вівторок німецький Фонд Петера Вайса влаштував читання текстів Політковської, вшановуючи таким чином пам‘ять цієї людини. Таку ініціативу підтримали в усьому світі.


Анна Політковська змальовувала в своїх текстах жахливі сцени катувань, відтворювала холоднокровні вбивства, засуджувала цинізм чиновників і бюрократів, намагалася передати страждання й розчарування цивільного населення Чечні. Тепер знову мешканцям понад 20-ти країн світу нагадували про ту атмосферу страху й репресій на Північному Кавказі. Читання текстів російської журналістки, ініційоване берлінським Фондом Петера Вайса, влаштували понад 100 різних структур. Це театри, кав‘ярні, музеї, книгарні, школи і навіть Європейський парламент. Також радіостанції в Німеччині, Австрії, Швейцарії, Колумбії, Польщі, США, Люксембурзі підтримали ініціативу.

До акції приєдналося й Радіо Свобода. На хвилях його російської програми тексти московської журналістки можна було почути в усьому світі мовою оригіналу.

День політичної брехні проводять вже вдруге

Ульбріх Шрайбер, організатор акції, представник Фонду Петера Вайса, зазначив: «Проводячи щорічно День політичної брехні, ми прагнемо донести до широкого загалу тексти, які носять передусім викривальний характер. Саме такими і є репортажі Політковської».

Це вже другий День політичної брехні, організований Фондом Петера Вайса. Перша подібна акція відбулася 20 березня 2006 року. Вона була присвячена річниці початку війни в Іраку. Як наголошено в розповсюдженій у Берліні заяві фонду, «на початку 21-го століття брехня також належить до інструментарію окремих політичних формацій». Мета читань, за словами організаторів акції, — звернути увагу людей на зміст і форми політичного спілкування, а політикам нагадати, що суспільство не завмерло, а активно виступає проти брехні.

До акції зі вшанування пам‘яті Політковської приєдналися навіть такі визначні особистості, як лауреат Нобелівської премії, австрійська письменниця Ельфріде Йелінек.

Політковській, можливо, посмертно нададуть Премію миру німецької книготоргівлі

Раніше німецький публіцист Норберт Шрайбер разом з істориком Ґердом Кьоненом зібрали підписи для висунення Анни Політковської на надання їй посмертно престижної Премії миру німецької книготоргівлі. Кьонен пояснив: «Ми хотіли б, щоб їй віддали належне також як автору. Політковська володіла особливою здатністю дивитися на події з перспективи інших. Її тексти про Чечню – це не класичні репортажі, а багатоголосий концерт людей, яким доводиться страждати від насильства. Її тексти мають також високу літературну якість».

У ці дні низка німецьких книгарень оформила навіть спеціальні стенди, присвячені російській журналістці. Там виставлені книжки Анни Політковської, чимало з яких їй так і не вдалося видати в Росії. За даними Фонду Петера Вайса, читання, присвячені Політковській, охопили 150-тисячну публіку.

Матеріали до теми:

• У 20 країнах світу вшанують пам’ять Ганни Політковської. • Чеченці про Анну Політковську. • Меркель закликала Путіна розслідувати вбивство Анни Політковської. • Оглядач "Новой газеты" Вячеслав Ізмайлов: "Ми розглядаємо чотири версії вбивства Анни Політковської". • Відома російська журналістка Анна Політковська на час її вбивства готувала статтю про тортури в Чечні.
XS
SM
MD
LG