Доступність посилання

ТОП новини

Гроші і штаби: у Дніпропетровську міряють готовність до виборів


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 3 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Дніпропетровські «регіонали» не вірять у те, що позачергові парламентські вибори в Україні відбудуться. У місцевому відділенні партії кажуть, що цьому завадить блокування бюджетного фінансування та зміни у складі Центральної виборчої комісії, які ухвалила коаліція. Представники Партії регіонів підрахували — нові вибори обійдуться бюджету не менш як у 400 млн грн, тому всі заяви політичних сил про їх можливість безпідставні.

Указ Президента Віктора Ющенка про розпуск Верховної Ради «регіонали» називають нелегітимним, бо він не надрукований в офіційних виданнях Кабміну та парламенту, а тільки в «Офіційному віснику Президента України». Між тим регіонами не приховують — сотні людей партійним коштом вивозять до Києва на підтримку коаліції.

«Обирати безкінечно – неправильно»

Голова обласної організації Партії регіонів Олег Царьов: «Я можу відповідально заявити, що настрій наших людей, які їдуть до Києва, – це настрій на висловлення своєї думки, але без конфронтації. Ми завжди готові до позачергових виборів, але не готова економіка. Ми не можемо безкінечно обирати, доки не виберемо тих людей, які влаштовуватимуть Президента. Це неправильно».

У таборі комуністів більше сподівань на Конституційний суд, який, як кажуть, має перевірити законність президентського рішення.

Народний депутат Віктор Борщевський каже — комуністи сподіваються, що масові акції у столиці відбудуться без крові: «Ми ніколи не прагнули до крові, ми ніколи цього не хотіли. Ми проти гасла «чим гірше, тим краще». Перше питання — повинен перевірити на конституційність Конституційний Суд цей указ, є підґрунтя чи немає. Але ми готові до будь-яких форм боротьби — політичної, парламентської, непарламентської. Наша партія Комуністична завжди готова!»

Про готовність до дострокових виборів

Між тим в осередках деяких партій заявляють, що починають готуватися або вже готові до майбутніх виборів.

Лідер дніпропетровських «нашоукраїнців» Віктор Гноєвий вважає,що крок глави держави «здійснений вчасно та абсолютно вірно», і що саме час розгортати передвиборчі підготування.

А керівник фракції «лазаренківців» в облраді Іван Лазаренко каже, що штаби «Громади» вже цілком дієздатні: «Ми закликаємо усі гілки влади сісти за стіл переговорів і вирішити лише таким шляхом, а не втягувати людей у протистояння. Це нічого хорошого не дасть».

Р.С.: Перевибори певною мірою вигідні вашому блокові, можливо, ви б тоді потрапили в парламент?

Іван Лазаренко: «Ми не говоримо про вигоду якоїсь політичної сили, ми говоримо про вигоду народу. Будь-яка партія завжди готова до виборів. Не виняток і ми».

Фотогалерея:


Матеріали до теми:

• Суд зупинив чинність постанов Верховної Ради про розпуск дотеперішнього складу Центрвиборчкому і поновлення складу ЦВК 2004 року, який фальшував вибори • Указ Президента про розпуск парламенту підтримали голови 24 обласних держадміністрацій • Президент України призупинив постанову Кабміну про визнання неконституційним указу про розпуск парламенту

• Криза через вінця: як світ реагує на політичне загострення в Україні? • У Євросоюзі стурбовані ситуацією в Україні • Європейські політики коментують політичну ситуацію в Україні • Позачергові вибори не вирішать кризову ситуацію в Україні, вважає керівник групи латвійсько-українського співробітництва в парламенті Латвії • Криза влади в Україні. Парламент не підкоряється указу Президента про розпуск. (Огляд закордонної преси) • Єврокомісія закликає політичні сили України до мирного шляху вирішення ситуації • Офіційний Вашингтон ухиляється від оцінок ситуації в Україні • Американський експерт Надя Дюк: «Політична еліта України має подумати про людей»

• Перший день розпущеної Ради • Кримська влада підтримала Верховну Ради України і Віктора Януковича • Львівщина підтримує розпуск парламенту • Одні готові, інші й не думають: закарпатські роздуми про вибори
XS
SM
MD
LG