Доступність посилання

ТОП новини

У Євросоюзі стурбовані ситуацією в Україні


Наталія Вікуліна Брюссель, 3 квітня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Євросоюз стурбований політичною кризою в Україні. З такою заявою виступила головуюча в ЄС Німеччина. Водночас Єврокомісія висловилася за політичну стабільність в Україні та закликала вирішити ситуацію мирним шляхом. До спокійної поведінки українських політиків закликають також їхні колеги у Європарламенті.


Головуюча в ЄС Німеччина закликає всі задіяні політичні сили в Україні врегулювати розбіжності у внутрішній політиці таким шляхом, який відповідає конституційним і демократичним нормам. Берлін нагадує, що це вимагає від політиків стриманості і бажання досягти політичного компромісу. Євросоюз сподівається, що Україна не втратить здатності діяти і що відносини Брюсселя та Києва не погіршаться.

За розвитком української ситуації уважно стежать в Єврокомісії. Про це заявила Радіо Свобода Крістіана Хоманн, нова речниця Комісара ЄС із зовнішніх відносин і політики сусідства Беніти Ферреро-Вальднер: “І в минулому Єврокомісія не раз наголошувала на важливості політичної стабільності, необхідної для продовження реформ у країні. Тому ми закликаємо всі задіяні політичні сили співпрацювати і знайти мирний шлях для вирішення нинішньої політичної ситуації”.

В Україні працює демократія...

Крістіана Хоманн назвала позитивним те, що в Україні йдуть дуже активні, відкриті політичні дебати, у яких беруть участь мас-медіа і громадянське суспільство. За словами Хоманн, це означає, що в Україні працює демократія.

А вже Крістіна Галляк, речниця Верховного представника ЄС із зовнішньої політики й політики безпеки Хав''єра Солани, заявила Радіо Свобода, що Євросоюз хоче, щоб в Україні було знайдене законне рішення, і при цьому дотримувалася повага до людей.

Дочекатись рішення Конституційного суду

Надзвичайним рішенням назвав розпуск парламенту віце-президент Європарламенту Марек Сівець. За його словами, українська Конституція дає Президенту право розпустити Верховну Раду, якщо вона не здатна організувати уряд, і уряд не спроможний діяти. Сівець вказав, що це був не той випадок. Нині він чекає на рішення Конституційного суду, адже ситуація, за його словами, є дуже і дуже своєрідною: “На мій погляд, дуже погано, що Президент стає на один бік політичної арени, підтримуючи опозицію, яка вимагала розпуску парламенту”.

За словами Марека Сівеця, лідерка БЮТ Юлія Тимошенко вимагала розпустити Верховну Раду за дуже суперечливих обставин, а рішення про розпуск відкриває новий етап внутрішнього конфлікту в Україні – замість співіснування політичні сили перебувають у конфронтації. Віце-президент Європарламенту закликав українських політиків заспокоїтись і дочекатись рішення Конституційного суду.

Повноваження «неконституційним шляхом відбирав Прем''єр-міністр Янукович»

Заступник голови Делегації Європарламенту у зв''язках з Україною Чарльз Таннок сказав, що Президент Віктор Ющенко відчував тиск, аби закінчити сагу навколо обмежень його власних повноважень, які неконституційним шляхом відбирав Прем''єр-міністр Янукович. За словами євродепутата, Ющенко вважав таку ситуацією неправильною, такою, що не відповідає законному мандату Президента. Заступник голови делегації Європарламенту у зв''язках з Україною зауважив, що Конституційний суд має вирішити, чи мав Ющенко повноваження розпустити Верховну Раду.

Чарльз Таннок: “Я глибоко стривожений тим, що розпуск дестабілізує українську політичну ситуацію і економіку, але якщо було вирішено провести нові парламентські вибори, то я сподіваюся, що вони відбудуться якомога скоріше, народ України проголосує і через це може затвердити свою політичну волю та сформувати, будемо сподіватися, стабільну більшість у наступній Раді”.

Таннок зауважив, що якщо існують докази підкупу депутатів Верховної Ради, то це є дуже серйозним кримінальним питанням, а Президент у цьому разі має політичне виправдання скликати нові вибори.

Криза в Україні не була передбачуваною ззовні

З ним солідарний відомий литовський політик, нині депутат Європарламенту Вітаутас Ландсбергіс, який, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, чи вважає він розпуск парламенту нормальним для країни з перехідною демократією, сказав: “Це більш нормально, ніж підкуповувати депутатів, кидати їх з однієї сторони в іншу і прораховувати внутрішні маніпуляції”.

Водночас Ландсбергіс не впевнений, що результат розпуску Верховної Ради буде позитивним. Він зазначив, що нинішня криза в Україні не була передбачуваною ззовні і що він не може судити, чи правильний крок зробив Президент. Депутат Європарламенту від Литви порадив українським політикам підкоритися ситуації і праву Президента на розпуск парламенту та йти змагатися на нових виборах.

Фотогалерея:


Матеріали до теми:

• Суд зупинив чинність постанов Верховної Ради про розпуск дотеперішнього складу Центрвиборчкому і поновлення складу ЦВК 2004 року, який фальшував вибори • Указ Президента про розпуск парламенту підтримали голови 24 обласних держадміністрацій

• Криза через вінця: як світ реагує на політичне загострення в Україні? • Віктор Ющенко не міг вчинити по-іншому, вважають у Польщі • Європейські політики коментують політичну ситуацію в Україні • Позачергові вибори не вирішать кризову ситуацію в Україні, вважає керівник групи латвійсько-українського співробітництва в парламенті Латвії • Криза влади в Україні. Парламент не підкоряється указу Президента про розпуск. (Огляд закордонної преси) • Єврокомісія закликає політичні сили України до мирного шляху вирішення ситуації • Офіційний Вашингтон ухиляється від оцінок ситуації в Україні • Американський експерт Надя Дюк: «Політична еліта України має подумати про людей»

• Кримська влада підтримала Верховну Ради України і Віктора Януковича • Львівщина підтримує розпуск парламенту • Одні готові, інші й не думають: закарпатські роздуми про вибори • Гроші і штаби: у Дніпропетровську міряють готовність до виборів
XS
SM
MD
LG