Доступність посилання

ТОП новини

Комітет Європарламенту обговорив ситуацію в Україні


Наталія Вікуліна Брюссель, 12 квітня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Ситуацію в Україні розглянув Комітет у закордонних справах Європарламенту. Євродепутати назвали її серйозною і вирішили поки відкласти розгляд доповіді, де парламентар Міхал Камінський пропонує надати Україні перспективу членства в Євросоюзі.


Україна повинна мати перспективу вступити до Євросоюзу, хай і не найближчими роками, впевнений автор доповіді, депутат від Польщі Камінський. Він підготував звіт по Україні ще два тижні тому, коли українська політична ситуація була іншою. Тому голова Комітету Європарламенту у закордонних справах Яцек Саріуш-Вольський запропонував поки відкласти розгляд цієї доповіді, додавши до неї інформацію про останні політичні події в Україні.

Тож заплановане обговорення звіту Камінського перетворилося радше на дискусію про українську ситуацію як таку та реакцію на неї з боку Європарламенту.

Мусить бути політична перспектива для України в контексті євроінтеграції

“Європарламент повинен лишатися нейтральним спостерігачем подій в Україні. Але очевидно, що нашим моральним і політичним обов''язком є втручатися і давати оцінки, конкретні оцінки, як це завжди буває, якщо доходить до порушення прав людини”, – заявив польський євродепутат Міхал Камінський, який у будь-якому разі вболіває за те, щоб двері Євросоюзу залишилася для України відчиненими.

З ним солідарний інший депутат від Польщі Конрад Шиманський: “Мусить бути політична перспектива для України в контексті європейської інтеграції. Якщо цього не зробимо, то ми не повинні дивуватися, якщо Україна повернеться спиною до Євросоюзу”.

А депутатка від Німеччини Ребекка Гармс вважає, що останні події в Україні певним чином поставили під питання завоювання Помаранчевої революції. Водночас євродепутатка вказала на слабкість політики ЄС щодо України: “Ще раз наполягаю, також і в контексті представленої доповіді, що політика Євросоюзу щодо України є слабкою з часів Помаранчевої революції”.

Європарламент не повинен поводитись, як російська Дума

Голова Комітету у закордонних справах Яцек Саріуш-Вольський нагадав, що Європарламент не стоїть на боці тієї чи іншої політичної сили в Україні, як це було 2004 року, коли євродепутати підтримували помаранчевих політиків. За його словами, Європарламент також не повинен поводитись, як російська Дума, яка вже винесла вердикт, що розпуск Верховної Ради є не конституційним. Наскільки ж політичні події в Україні можуть вплинути на її європейську інтеграцію? З цього приводу колишній голова делегації Європарламенту у зв''язках з Україною, депутат від Нідерландів Ян-Марінус Вірсма зазначив: “Вони повинні вирішити власні проблеми. Якщо вони цього не зроблять, то нехай забудуть про Євросоюз”.

Матеріали до теми:

• ФОТОРЕПОРТАЖ, 12.04.2007: Українські кольори в об''єктиві «Свободи»

• Президент заявляє, що підкориться будь-якому рішенню Конституційного Суду щодо Указу про розпуск Верховної Ради • Віктор Янукович: Позачергові вибори Верховної Ради можливі • Україна поза майданами: які настрої панують серед людей? • Марек Сивець: в Україні немає революції • «Ми зацікавлені в тому, щоб Україна була на нашому боці» – євродепутат Ганнес Свобода • Чи не зарано Захід припинив підтримку України? • Політичний компроміс та українські реалії • Кризова економіка. Чи вдарила політична криза по гаманцях простих українців? • Чого хоче Росія в Україні?
XS
SM
MD
LG