Доступність посилання

ТОП новини

Політичний компроміс та українські реалії


Тетяна Ярмощук Київ, 12 квітня, 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Чи вдасться українським політикам домовитися? Чи погодиться коаліція та уряд на дострокові вибори? Чи згодиться Президент перенести дату виборів? Який компроміс бачать політичні експерти?


Компроміс – це досягнення згоди через взаємні поступки. Принаймні, так стверджують словники. На які поступки готові піти українські політики заради врегулювання кризи в країні? Яким може бути компроміс у нинішній політичній ситуації?

Президент не проти перенесення дати виборів

Віктор Ющенко наполягає на тому, що достроковим виборам альтернативи немає. Але: “В який місяць? В яке число? Це той компроміс, який я готовий започаткувати в цьому процесі, бо добре розумію, що ті питання, які потрібно врегулювати, навіть технологічні питання, які треба врегулювати до моменту проведення виборів, потребують певної підготовчої роботи, певних змін, в тому числі, до речі, в законодавстві”.

Прем’єр каже про дві умови

Тим часом, Прем’єр-міністр наголошує, що позачергові вибори можуть відбутися за двох умов – перша, якщо Конституційний Суд підтвердить відповідність указу Президента про розпуск Верховної Ради нормам Основного закону і, по-друге, у разі домовленостей всіх політичних сил.

Віктор Янукович: “Вибори можливі, якщо на політичному рівні погодяться всі учасники політичного процесу. Якими будуть умови, на яких вони погодяться, покаже час”.

Раніше коаліція заявляла, що дострокові парламентські вибори можливі разом із достроковими виборами Президента.

Чи можливий компроміс?

На думку політолога Вадима Карасьова, компроміс між політичними силами можливий, однак станеться це не зараз: “Якщо дата (виборів) буде враховувати інтереси основних сторін нинішнього політичного конфлікту, тоді можна вийти з кризи на шляху компромісу. Чи можливий компроміс в найближчі дні? Думаю, що ні”.

Політичний експерт Артем Біденко, окрім перенесення дати виборів, предметом компромісу бачить і дострокові вибори Президента: “Групи, які в різних партіях та блоках представляють позицію спротиву виборам, переважно це бізнес-групи, вони програли війну за не проведення виборів. Тож усі впевнено готуються до проведення виборів. Отже, компроміс – це перенесення строків виборів на вересень-жовтень, а також проведення президентських виборів”.

В Україні немає революції

А віце президент Європейського Парламенту Марек Сівець, який учора перебував в українській столиці, повернувшись до Брюсселю зазначив: “Я не бачив там помаранчевої революції. Я не бачив синьої революції. Я не бачив рожевої революції, не бачив червоної революції. Немає революції в Києві. І це головна політична суть цієї ситуації”.

Утім, на думку Марека Сівеця, провести дострокові вибори до українського парламенту 27 травня – нереально.

Матеріали до теми:

• ФОТОРЕПОРТАЖ, 12.04.2007: Українські кольори в об''єктиві «Свободи»

• Президент заявляє, що підкориться будь-якому рішенню Конституційного Суду щодо Указу про розпуск Верховної Ради • Україна поза майданами: які настрої панують серед людей? • Марек Сивець: в Україні немає революції • Комітет Європарламенту обговорив ситуацію в Україні • «Ми зацікавлені в тому, щоб Україна була на нашому боці» – євродепутат Ганнес Свобода • Чи не зарано Захід припинив підтримку України? • Кризова економіка. Чи вдарила політична криза по гаманцях простих українців? • Чого хоче Росія в Україні?
XS
SM
MD
LG