Доступність посилання

ТОП новини

На Чемпіонат Європи з футболу 2012 року їхатимуть до України і Польщі


Олекса Семенченко Кардифф – Лондон, 18 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Великій Британії ухвала виконавчого комітету найвищого європейського футбольного органу УЕФА надати Україні разом із Польщею право на проведення у себе однієї з найбільших подій світового спортивного календаря – Чемпіонату Європи з футболу 2012 року – стало справжньою сенсацією. Фаворитом тут усі вважали Італію, проте в середу під час голосування українсько-польська заявка набрала необхідну більшість голосів членів виконкому вже у першому турі.

У приміщенні міської ратуші столиці Вельсу Кардиффа президент УЕФА Мішель Платіні оголосив про перемогу спільної заявки України та Польщі у тендері на проведення Чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Платіні зробив це після напруженої паузи, коли йому тремтячими від хвилювання руками ніяк не вдавалося відкрити конверт з іменем переможців. У цей час хвилювалися й усі, хто зібрався на майдані перед цією спорудою, котра нагадує приміщення британського парламенту.

За мить вибухнули захоплені вигуки близько п''ятдесяти поляків, які прийшли сюди з прапорами своєї країни і в футболках збірної Польщі. У таємному голосуванні за українсько-польську заявку голоси віддали 8 із 12 членів виконкому. Італія отримала лише 4 голоси. Угорщина з Хорватією опинилися на третьому місці.

Новий шанс для України

Президент Федерації футболу України Григорій Суркіс не стримував емоцій, коли виступав зі словами подяки. Він почав коротку промову українською мовою, а відтак вибачився й перейшов на російську: “Повірте мені: той історичний вибір, той фантастичний вибір, який сьогодні оголосив президент УЕФА Мішель Платіні, ми виправдаємо. 15 років тому народилася незалежна Україна. Це був шанс реалізувати себе як самостійну країну. У нас з''явився новий шанс. Це новий виклик долі, нові почуття та імпульси. Дякую всім, хто віддав голоси за Україну та Польщу. Дякую своїм колегам за те, що вони нам довірили. Повірте, ми виправдаємо цю довіру”.

Що підвело Італію, яку вважали фаворитом?

Рішення виконкому УЄФА шокувало багатьох експертів, настільки впевнені всі були у перемозі Італії. Британський оглядач Найджел Аддерлі навіть повідомив, що ще ввечері за лаштунками багато членів виконкому висловлювалися про те, що, мовляв, краще обрати країну, про яку точно відомо: вона має досвід і відповідну інфраструктуру.

Аддерлі вважає, що проти Італії в очах членів виконкому зіграли такі обставини: “Вони бачили сцени на Олімпійському стадіоні у Римі пару тижнів тому, коли загони поліції спеціального призначення побили вболівальників “Манчестер Юнайтед. Це сталося у дуже недоречний час для італійської заявки, бо це створило великі проблеми в італійському футболі. Це показало, що в Італії футбольна влада не має жодного контролю за діями поліції. Тож поліція робить на стадіоні, що їй заманеться і коли заманеться”.

Фахівці також кажуть, що перемога в тендері означає не лише спортивний, але й економічний здобуток. Багатомільярдні кошти під проведення Евро-2012 виділять ЄС, УЕФА. Цей турнір також завжди притягає підвищену увагу інвесторів та спонсорів.

Матеріали до теми:

• Україна та Польща прийматимуть Чемпіонат Європи з футболу в 2012 році • “Українське євро” - Україна разом із Польщею будуть господарями Чемпіонату Європи з футболу 2012-го року! • Ляпас від УЄФА змусив італійців замислитися • Україна і Польща проведуть «Євро-2012». Як реагують регіони? • Україна та Польща радіють з перемоги у царині футболу • Хорватам ввижається рука української мафії. А угорці розчаровані рішенням чиновників • Віталій Кличко: ЄВРО 2012 в Україні – це дуже велика відповідальність • Президенти України та Польщі підтримують у валійській столиці спільну заявку своїх країн на проведення Чемпіонату Європи з футболу 2012 року
XS
SM
MD
LG