Доступність посилання

ТОП новини

Бронзовий солдат на новому полі. <br>До іншого дня перемоги


Ірина Халупа

Часто все, що минуло, чомусь згадується з ностальгією. А ностальгія, як, напевно, багато хто переконався, річ небезпечна і часто-густо вельми не об’єктивна. Розпавшись,Радянський Союз набрав ностальгічних рис. Його почали прославляти. Іноді навіть більше, ніж за роки його існування. Саме це якоюсь мірою і спричинилося до конфлікту, який спалахнув навколо Бронзового солдата.

Міністр оборони Естонії Яаак Ааквісоо пам’ятає, як минулого року був зірваний естонський прапор під пам’ятником Бронзового солдата. Натомість майоріли там червоні прапори Радянського Союзу. Поліція тоді нічого не могла зробити. Щоб не ризикувати правопорядком, червоних прапорів ніхто тоді не чіпав.Це був вирішальний момент, вважає міністр. Естонцям стало досить.

Бронзовий солдат в центрі Таллінна
Пам’ятник можна було прибрати чи перенести давно. 1989, 1991 чи навіть 1992 після ухвалення нової естонської конституції. Але тоді багато хто щиро бажав примирення між усіма, хто жив в Естонії. Йдеться тут перш за все про естонців та росіян. Слід також пам’ятати, що до 1994 року в Естонії ще перебували російські війська. Після їхнього відходу напруга зменшилася, і Естонія повернулася обличчям у майбутнє, спрямувавши свої перші кроки до НАТО та Європейського Союзу.

Але в Естонії залишилося багато людей, хто жив і живе вчорашнім днем, вважає естонський міністр оборони. І конфлікт навколо Бронзового солдата спалахнув тоді, коли сам солдат став частиною наступу на естонську республіку, каже міністр. І тому його треба було прибрати з центру естонської столиці.

Два дні перемоги

Покладання квітів Бронзовому солдату на військовому цвинтарі 8 травня
Естонія вже другий рік відзначає День перемоги тоді, коли його відзначає західна Європа, 8 травня. Хоча ще не відбулося офіційне відкриття пам’ятника, оскільки не завершені перепоховання останків радянських солдатів, які були поховані поблизу пам’ятника, 8 травня бронзовому солдату поклали квіти. Представники 28 країн прийшли на вчорашнє відзначення. Не прийли лише російські дипломати. Вони поклали квіти Бронзовому солдату 9 травня.

Перенесли Бронзового солдата у зовсім гідне місце. Що, правда, стоїть він не в центрі Таллінна, а на військовому цвинтарі на периферії столиці. Бронзовий солдат сьогодні задумливо споглядає на військове кладовище естонської столиці. Замість стіни з білої цегли, за ним зеленіє стіна ялівців.

Офіційне відкриття відбудеться наприкінці червня, коли завершиться перепоховання всіх, хто спочивав на площі, де колись стояв Бронзовий солдат.

Матеріали до теми:

• Міністр оборони Естонії пояснює, чому перенесли Бронзового солдата • Європарламент здебільшого підтримує Естонію в її конфлікті з Росією • Російсько-естонський конфлікт: українська реакція • У Європі по-різному коментують події в Таллінні • Естонія відновлює пам’ятник радянським воїнам • Бронзовий солдат у Талліні посилює суперечку між Естонією і Росією • Ігри довкола історичної пам’яті
XS
SM
MD
LG