Доступність посилання

ТОП новини

ГАЗОВА АВАРІЯ У ДНІПРОПЕТРОВСЬКУ. За останній час Дніпропетровська трагедія не перша в Україні.


Наталка Коваленко, Віола Бурда П’ятнадцять людей загинули внаслідок вибуху газу у житлових будинках у Дніпропетровську. Ще сімнадцять травмованих лежать у лікарнях, ще, за заявами родичів, у розшуку восьмеро людей, загалом, за даними Міністерства з надзвичайних ситуацій, рятувальники орієнтовані на пошук двадцяти осіб.

ЩО ПЕРЕДУВАЛО ВИБУХУ? ЩО ЗАРАЗ ВІДБУВАЄТЬСЯ НА МІСЦІ АВАРІЇ?

У п’ятистах метрах від десятиповерхового будинку, який вибухнув на вулиці Мандрикінській у Дніпропетровську живе кореспондентка Радіо Свобода Юлія Рацибарська. Вона фактично стала очевидцем трагедії і спілкувалася з мешканцями будинку, що вибухнув, коли вони після вибуху, перелякані, вибігли на вулицю і намагалися розібратися, що ж сталося.

“У суботу зранку майже у всіх квартирах нашої багатоповерхівки були проблеми з газом. Полум’я над плитами палало як смолоскип, а у декого аж до стелі. У під’їздах та на сходах відчутно тхнуло газом. Потім ми довідалися, що такий газовий ранок був на усьому житловому масиві. Мешканці сусідніх будинків розповіли, що дзвонили в аварійну міського газу. Однак там ніхто не брав слухавку. І тоді найактивніші діяли самі. Коли пролунав вибух, багато людей почали панікувати. Не було ніяких оголошень про те, що сталося і як діяти далі. Повибивало шибки, багато сусідів повискакували на вулицю і скупчились біля під’їздів. Повертатися до квартир боялися. Дуже швидко з’явилися рятувальники та швидка допомога”.

ЧИМ ДЕРЖАВА ДОПОМАГАЄ ПОСТРАЖДАЛИМ ТА ХТО ВИНЕН У ЦІЙ АВАРІЇ?

Більше ста мільйонів гривень центральна та обласна влада направила на допомогу постраждалим. У кількох метрах від будинку у школі є штаб, до якого дніпропетровці приносять одяг для постраждалих, що лишилися без даху над головою. Людей тимчасово розселили в трьох готелях, розповідає Юлія Рацибарська:

“Постраждалим обіцяють придбати нове житло і переговори про це з людьми вели за зачиненими дверима. Отож відомо тільки, що квартири для них придбають на вторинному ринку. В яких районах і чи рівноцінні – невідомо. Район Перемога, де вибухнув будинок, – один із найпрестижніших і найдорожчих. А поки що видали гроші тільки на найнеобхідніше та на похорони. Будинок на Мандрикінській навряд чи будуть відбудовувати. Секції двох під’їздів от-от упадуть”.

Всіх постраждалих переселять у нові квартири, запевняє міністр надзвичайних ситуацій України Нестор Шуфрич.

“Всім 160 мешканцям квартир постраждалого будинку будуть куплені нові квартири або виділені кошти на компенсацію для купівлі житла. До того ж, кожен сам вибиратиме, отримувати у держави квартиру чи отримати компенсацію і розпоряджати грошима на власний розсуд”.

Зараз рятувальники працюють дуже обережно, переконує Нестор Шуфрич, який врятував з-під уламків двох кішок — Мусю і Соню.

“Ми сьогодні робимо все, щоб, не використовуючи максимально тяжку техніку, залишити якомога більше ймовірності для того, щоб знайти живих постраждалих, щоб люди відчували, що держава зробила усе можливе”.

Уряд видав постраждалим по 500 гривень, Юлія Тимошенко землякам допомагає сумою у кілька разів більшою, втім, чи стане це політичним піаром на трагедії, буде видно пізніше — вважає політолог Віктор Небоженко.

“Те, що приїхав прем’єр-міністр на місце трагедії, говорить про важливість трагедії. А Юлія Тимошенко – це її рідне місто, я думаю, що вона вірно зробила, що поїхала. Головне, щоб це все не перетворилося на піар, а щоб людям допомогли і розібралися, в чому ж суть трагедії. У зміні власника, як натякає Тимошенко, чи просто випадковість, про яку ми можемо тільки шкодувати”.

ТРАГЕДІЯ В ДНІПРОПЕТРОВСЬКУ — ЦЕ НЕЩАСНИЙ ВИПАДОК ЧИ НАСЛІДОК НЕДБАЛОСТІ “ДНІПРОГАЗУ”, ПРИВАТНОГО ПІДПРИЄМСТВА, ЩО ПОСТАЧАЛО ГАЗ ДНІПРОПЕТРОВЦЯМ?

Через три дні після трагедії Президент оголосив вівторок, 16 жовтня, днем національної жалоби. Водночас 35 слідчих з’ясовують причини вибуху газу.

Компанія “Дніпрогаз”, яка постачала блакитне паливо до квартир дніпропетровців (це називається газорозподільна компанія) має закордонних власників. Державна компанія НАК “Нафтогаз” України має у цьому акціонерному товаристві трохи більше одного відсотка акцій. Як повідомив Президент України, зараз затримані головний інженер "Дніпрогазу" та його заступник. Рахунки компанії заарештовані. Директор "Дніпрогазу" Ігор Іванков озвучував таку версію вибуху:

“ На сьогоднішній день попередньо можна сказати, що сама система не справилась з викидом того газу, який був. Загазувалася вся система. Він не встигав стримувати весь тиск, який пішов”.

Минулого року компанія "Газ України" пропонувала приватним обласним та міським "газам" (їх більше половини) підписати договори, де чітко оговорюється, як і скільки грошей мають вкладати власники в обладнання, яке не підлягає приватизації, але ним користуються газові розподільники. “Дніпрогаз” відмовився підписувати таку угоду, свідчать в "Газі України". До старих зношених газових систем додати безвідповідальність та халатність — і отримали вибух у Дніпропетровську, говорить колишній президент ВАТ «Укртранснафта» Олександр Тодійчук.

“Брак коштів. Відсутність капітальної програми з утримання в надійному стані розподільчих систем газових мереж. Тут більше йде боротьба за власність цими підприємствами і в меншій мірі думають про те, щоб тримати її в надійному стані. Треба зробити суворіші умови використання цих систем і технічні стандарти”.

Жоден облгаз не підконтрольний державі, каже представник Мінпаливенерго Валерій Афанасьєв. Компанія "Газ України" заявила, що “Дніпрогаз” не мав права на постачання газу до квартир дніпропетровців, бо з ним не уклали угоду на цей рік. Однак судова тяганина щодо передачі цього права Дніпропетровськоблгазу, який на 51% є державним, затягнулася. Такого не може бути, стверджують в Міністерстві паливно-енергетичного комплексу України.

“Щоб у них не було дозволу на газопостачання, такого бути не може. “Дніпрогаз” – це юридична особа, вона не підкоряється ні Міністерству паливно-енергетичного комплексу, ні НАК "Нафтогаз України". І так будь-який облгаз”.

ВИБУХ У ДНІПРОПЕТРОВСЬКУ МОЖНА РОЗЦІНЮВАТИ І ЯК НЕЩАСНИЙ ВИПАДОК

Таке буває навіть за кордоном, каже Олександр Тодійчук. Втім, в Україні такого слід було очікувати, переконаний фахівець у галузі енергетики Валерій Боровик. Бо стан житлово-комунального господарства вже давно не є безпечним.

“Щоб держава впливала на цей процес і менеджмент був підконтрольний державі, то це обов’язково, але для залучення фінансових можливостей і інших можливостей, організаційних, приватних інвесторів, потрібно частково віддавати також частини акцій в руки приватним інвесторам. Але з дуже великим впливом держави”.

Технічних керівників “Дніпрогазу” Генпрокуратура затримала у підозрі на халатність. Віктор Ющенко сьогодні ж заявив, що треба передавати газові мережі в концесію, щоб можна було чітко обумовлювати дотримання техніки безпеки, оновлення обладнання. За останній час Дніпропетровська трагедія не перша в Україні.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:

Матеріали до теми:

• ФОТОГАЛЕРЕЯ: Зруйнований будинок, зруйновані життя. Трагедія в Дніпрпетровську. • Газовий вибух у в Дніпропетровську стався з недбальства «Дніпрогазу» • Вибух у Дніпропетровську: зумисні дії чи недбальство?
XS
SM
MD
LG