Доступність посилання

ТОП новини

Вибух у Дніпропетровську: зумисні дії чи недбальство?


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 15 жовтня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) – Цієї суботи у Дніпропетровську, в одній із десятиповерхівок на житловому масиві «Перемога» стався потужний вибух побутового газу. Щонайменше 15 людей загинуло, два десятки травмовані, до двох десятків вважаються зниклими безвісти – такі наслідки нещастя. Крім того, дуже постраждала сама будівля, два під’їзди зруйнувало майже вщент.

Вибуховою хвилею повибивало шибки в сусідніх будинках. Через аварію упродовж двох діб великий житловий масив лишався без газу та електрики. Що ж стало причиною надзвичайної події, якій нині МНСники присвоїли найвищий ступінь небезпеки?

До вибуху сильно пахло газом

Того суботнього дня дощило, і більшість людей нікуди не виходила з дому. Мешканці сусідніх будинків розповідають: проблеми з газом у них розпочалися від самого ранку, висота полум’я над конфорками побутових плит сягало 20-ти сантиметрів, у під’їздах та на сходах відчутно пахло газом. Люди почали бігати по під’їзду, щоб усі перекрили газ.

Багато людей намагалися телефонувати в газове господарство. Та марне, ніхто не брав слухавки. За кілька годин по тому почули вибух. І майже одразу – сирени рятувальних бригад та швидкої допомоги.

Район будинку оточили двома кільцями співробітників міліцейських спецпідрозділів, почались рятувальні роботи. Родичів людей, що, ймовірно, лишились під уламками, та журналістів на територію не пропускали. «У мене чіткий наказ – проїздять тільки медики і МНС. Все», — сказав один із міліціонерів.

Люди не мали інформації

Жителі довколишніх будинків панікували, через брак інформації не уявляли, що сталося і що робити. «МНС могло б пустити тут дизель і з гучномовця хоча б оголосити: «Громадяни, тимчасово покиньте приміщення!»,— нервово зауважив мешканець сусіднього будинку.

Керівництво «Дніпрогазу» майже одразу спростувало свою провину, мовляв, за кілька днів до того газові мережі в мікрорайоні перевіряли, все було справне. Версія газовиків – стороннє втручання. Знайшлися і свідки, які нібито бачили молодиків, що крутилися біля газорозподільчого пункту за декілька хвилин до вибуху. Однак ці дані поки не підтверджують, натомість є безліч інших свідчень: проблеми з газом на всьому житловому масиві були за кілька годин до нещастя.

Чому стався цей вибух?

Влада і МНС поки утримуються від коментарів щодо причин трагедії. Прем’єр Віктор Янукович прибув на місце події в суботу надвечір. Він констатував тільки технічні проблеми в газових мережах. Те саме повторив і керівник Дніпропетровської облдержадміністрації Віктор Бондар. Однак у нього дві версії: технічні несправності або службове недбальство.

Прокуратура області порушила кримінальну справу, триває розслідування. Між тим у компанії «Газ України» в тому, що сталося, більше схильні звинувачувати керівництво «Дніпрогазу». Представник компанії Олексій Ткач стверджує, що «Газ України» направив проект нового договору, який мав на меті зробити безпечним користування газовими мережами, але «Дніпрогаз» відмовився підписувати такий договір.

Врятованих мешканців постраждалої багатоповерхівки розселили по готелях та родичах. Два десятки людей у лікарні, декілька з них у вкрай важкому стані. На ліквідацію наслідків аварії виділили понад 9 млн грн бюджетних грошей. Коштом держави постраждалим обіцяють придбати нове житло і найнеобхідніші речі. До власного дому на вулиці Мандриківській вони, найімовірніше, не повернуться: будинок вирішили знести.

Матеріали до теми:

• ФОТОГАЛЕРЕЯ: Зруйнований будинок, зруйновані життя. Трагедія в Дніпрпетровську. • Газовий вибух у в Дніпропетровську стався з недбальства «Дніпрогазу» • ГАЗОВА АВАРІЯ У ДНІПРОПЕТРОВСЬКУ!!! За останній час Дніпропетровська трагедія - не перша в Україні
XS
SM
MD
LG