Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна преса: що означає заява Ющенка про консультації між переможцями виборів?


Олекса Семенченко Лондон, 4 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Міжнародна преса по-різному зрозуміла заяву Президента України щодо необхідності почати консультації між силами-переможцями виборів про створення урядової коаліції. Одні вважають це наміром залучити до уряду Партію регіонів, інші – спробою уникнути протистояння.


Британська газета Guardian вважає, що Віктор Ющенко закликав до створення широкої коаліції у статті під заголовком “Ющенко намагається зробити давніх ворогів союзниками”. Видання зазначає, що цей крок може призвести до нового розколу “з партнером за Помаранчевою революцією Юлією Тимошенко”.

Ірландська Irish Times дотримується подібної думки: “Ющенко запрошує ворога до коаліційних розмов”,— так називається стаття у цьому щоденнику. У ній мовиться, що запрошення Януковичу викликає сумнів щодо планів возз’єднати команду, яка очолювала Помаранчеву революцію 2004-го року: “Якщо пан Ющенко створить союз зі старим ворогом, то втратить довіру до себе, що й без того зменшується, і, можливо, йому доведеться зустрітися зі значно популярнішою панею Тимошенко на президентських виборах 2009 року”.

Польська Rzeczpospolita: “На президентський блок може чекати розлам, якщо частина його політиків схоче, попри все, розмовляти з Партією регіонів. А відомо, що в “Нашій Україні” є прихильники великої коаліції”.

Інакше оцінює заяву Президента України італійська Corriere della Serra. У статті мовиться: “Юлія Тимошенко… разом із Президентом Ющенком намагається почати діалог із суперником Віктором Януковичем, щоб уникнути протистояння стінка на стінку, що паралізувало б Україну… Ющенко… запропонував лідерам партій зустрітися, щоб переконатися в тому, що існує більшість. Таким чином, було відхилено вимогу Януковича щодо надання йому доручення формувати уряд…

Що стосується Юлії, то як тільки вона заявить про те, що має підтримку з боку своєї партії і партії Ющенка, Президент доручить їй формувати уряд… Буде розпочато переговори, щоб спробувати заспокоїти всіх. Партії Януковича і групі Литвина буде запропоновано посади голів парламентських комітетів, можливо, посада спікера Ради, міністерські посади, посади в Рахунковій палаті та інших державних інституціях”.

А американська Washington Times, що впевнена у поверненні помаранчевої команди, аналізує ключові завдання, що стоять перед новим українським кабінетом. Це ґрунтовна конституційна реформа, щоб уникнути майбутніх інституційних криз. Потрібне добре виписане розмежування повноважень Президента та Прем’єра, скорочення конституційних термінів формування уряду й затвердження Прем’єра, краще визначення процедури розпуску парламенту Президентом та більша підзвітність і окреслення обов’язків силовиків. На думку газети, українці очікують ринкових реформ,що постраждали за правління Януковича, який намагався контролювати ціни на деякі товари й надто регулювати продаж газу та зерна. Washington Times також вважає, що хоча Україна залишається поділеною, більшість прозахідних сил дасть новий імпульс щодо наближення до ЄС і НАТО, вступу до СОТ. Ще одним завданням видання бачить боротьбу з корупцією.

Німецька Frankfurter Rundschau, навпаки, сумнівається, що вибори принесли розв’язання проблеми напрямку руху України: “Припущення про те, що українські виборці мали зробити вибір між швидкою інтеграцією із Заходом та зближенням із Москвою, неправильні. Скорше, правильно те, що популісти змагалися з популістами… Вибори ще раз підтвердили наявність внутрішнього розколу на схід і захід. І цей поділ неможливо подолати із центру. У перспективі можна уявити собі лише федеративне розв’язання проблеми”.

• До якої коаліції закликає Президент? • Приємні і неприємні сюрпризи дострокових парламентських виборів (Прямий ефір Радіо Свобода) • Євродепутат: «Всі партії у ВР мають співпрацювати, інакше не буде очікуваного поступу» • За що проголосувала Україна? (Європейська преса) • Розстановка парламентської шахівниці
XS
SM
MD
LG