Доступність посилання

ТОП новини

«Україна – зона культурного лиха»: підготовка до надзвичайних зборів


Ірина Перешило Київ, 27 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У сьогоднішній Україні одна книгарня припадає на 100 тисяч населення. У Польщі – на 10 тисяч. У Києві 40 театрів. У Лондоні – 400. Україна проголошує, що йде до Євросоюзу. Але чи потрібна Європі навала 40 мільйонів варварів, які мріють лише про футбол і пиво? З таким питанням зверталися сьогодні до журналістів активісти акції «Україна – зона культурного лиха».

Українській музиці в Україні ввімкнуте червоне світло: все, що створюється українського в музичному мистецтві України, від сучасної опери до рокової композиції, ігнорується і забороняється, стверджували учасники прес-конференції.

Один із них, композитор, лауреат п’яти міжнародних композиторських конкурсів в Австрії, Швейцарії і Франції Олександр Щетинський, каже, що в Україні обмаль концертних залів, які б відповідали сучасним критеріям. А ще – немає камерної та експериментальної опери, без яких сьогодні немислиме культурне життя будь-якої європейської столиці.

Відсутні сьогодні нотні магазини та видавництва, які кілька років тому були в кожному обласному центрі, а нині – жодного навіть у столиці. Тому твори визнаного в Європі і незнаного в Україні українського композитора Олександра Щетинського можна придбати лише за кордоном, каже він: «Мої ноти можна придбати лише за кордоном, диски лише за кордоном. У цій країні жодної ноти моєї не видано, жодного диску не можна купити. Це не є ставлення персонально до мене».

«Культурний простір – це в тому числі державність. І ми цей простір програли. Якщо ми не маємо свого ефірного простору, ми не маємо повноцінної держави. От чому у нас постійно державність під питанням», – стверджує старійшина української рок-музики Олег Скрипка.

Заборона на все українське?

Гурт ВВ, який 20 років незмінно очолює цей музикант, планує незабаром розпочати тур Україною. Із запланованих 25 концертів у всіх областях України кільканадцять довелося викреслити – через незгоду місцевої влади з українською мовою гурту, стверджує Олег Скрипка.

«Для нас очевидна політика: декларуються проблеми російської мови і йде серйозна фахова боротьба з українською мовою. Іде серйозна робота, щоб її не існувало. Ми співаємо українською мовою, ми ніколи не були заангажовані політично. Але нас змусили йти на барикади. Бо якщо співаєш українською мовою – не можеш добитися до ефірів, каналів і до майданчиків концертних. У Тернополі наші фани ображаються і думають, що ми не хочемо приїжджати. А насправді нам заборонили їхати в Тернопіль. Кароль і Меладзе їдуть у Тернопіль. Ми єдині, хто за рік приїжджає україномовні в Чернівці, і то тому, що це наші суперзнайомі нам роблять концерти. Таке враження, що є система організаторів концертів, яким іде вказівка від губернаторів, і вони українську музику не пускають», – каже український музикант.

За всім має бути державна політика – або сприяння, або перешкод. Сьогодні влада обирає політику перешкод щодо всього українського в державі Україна, стверджували учасники прес-конференції – останньої в межах підготовки до надзвичайних зборів «Україна – зона культурного лиха».

Матеріали до теми:

• «Книжкова хвиля» від UNESCO • В Україні розпочалася акція «Велика листопадова книжкова революція» • Книжки! З речами та на вулицю! • МОВА ПРО "ЯЗЫК": Як різні політичні сили використовують мовне питання?
XS
SM
MD
LG