Доступність посилання

ТОП новини

Рифи і підводні камені демократичної коаліції


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку «завантажити» та вибрати «Save Target As...» або «Зберегти Об''єкт Як...» та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучий: Віктор Єленський
Гості Свободи: народні депутати Олесь Доній (НУНС) та Валерій Писаренко (БЮТ)

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Віктор Єленський: Шановні гості, які найбільші ризики для цієї коаліції ви передбачаєте наступного тижня?

Олесь Доній: Це наступ аморальності, безкультур’я. Він проявляється надзвичайно в нашому політикумі і є найбільшим ризиком.

Теоретично в помаранчевій коаліції, в коаліції демократичних сил є 228 голосів, а на практиці моральний імператив дуже багатьох депутатів, на жаль, не дає нам гарантій їхньої поведінки згідно з волевиявленням виборців. І це було проявлено в попередні два тижні, коли ми були не певні навіть у створенні самої коаліції.

На щастя, що все-таки була вирішена ця ситуація, що створена коаліція демократичних сил на базі БЮТ і НУНС.

Тепер дуже багато речей залежить від того, що ми чітко зможемо виявити хворобу в самих собі, не в зовнішньому факторі, там от біло-блакитні сили, які намагаються підкупити... Ні, проблема в нас самих, адже, як ще колись О.Генрі писав, пам’ятаєте ще 20 років тому були популярними його оповідання, що трест може луснути лише зсередини.

У нас проблеми зсередини проявилися, нам потрібно цю хворобу ідентифікувати і намагатися вилікувати. Якщо ми вилікуємо хворобу всередині, тоді все нам вдасться: ми зможемо і голову парламенту обрати, і уряд затвердити, і провести соціальні, політичні, економічні реформи. Пане Писаренко, а які Ви бачите внутрішні чи, може, зовнішні більш серйозні небезпеки для коаліції демократичних сил?

Валерій Писаренко: Дійсно, багато в чому можу погодитися зі своїм колегою щодо того, що проблеми всі зараз на поверхні. Ми побачили, як три-сім осіб можуть тримати всю країну в напрузі.

Я дуже радий, що НУНС з цією проблемою зараз впоралася, і все ж таки ми зібрали голоси для того, щоб виконати обіцянки, які давали наші дві політичні команди на виборах, і створили демократичну коаліцію.

Дійсно, сьогодні ще зарано приймати поздоровлення. Я думаю, що ми ще нічого такого надзвичайного не зробили. Коаліцію ми обіцяли створити, і ми просто виконали те, що ми обіцяли.

Зараз у нас стоїть набагато більше питань, які ми повинні виконати. Це затвердити керівництво ВР, сформувати уряд і виконати ті програми, з якими йшли на вибори і БЮТ, і НУНС.

Напевне, ще багато буде в нас проблем. Не буває, щоб усе легко давалося. Я сподіваюся, що вже не буде таких внутрішніх протиріч, які були в нас до цього. Але давайте поживемо і подивимося.

Ми багато чули про те, що чиниться шалений тиск на народних депутатів. І навіть сьогодні говорили про те, що вдалося зафільмувати випадки підкупу депутатів з боку посередників.

Якщо можна, пане Писаренко, детальніше, бо ми багато чули раніше про спроби підкупу, і вони якось провисали — не було ніяких доказів.


Валерій Писаренко: По-перше, коли ми з Олесем говорили про те, що внутрішній фактор є головним, він буде вражати коаліцію під час голосувань. Це такий фактор, який існує, але він не один.

Дійсно сьогодні, як ви знаєте, вперше мої колеги оголосили і показали матеріали про те, як депутатам пропонують гроші за певні дії: за те, щоб не голосували, за те, щоб не з’являлися на засіданнях.

Я сподіваюся, що ця інформація буде нарешті перевірена відповідними правоохоронними органами.

Зараз я знаю, що вони звернулися до СБУ з цього приводу, тому що ми на сьогодні не бачимо бажання МВС та Генпрокуратури опікуватися такими справами. Тому я думаю, що СБУ буде розглядати ці матеріали. А вже після того, як буде сформований уряд, я думаю, до цього долучаться і Генпрокуратура і МВС, які будуть більш детально розглядати факт підкупу депутатів.

Пане Валерію, Ви можете назвати прізвища тих, хто пропонував гроші, і тих, кому пропонували?

Валерій Писаренко: Як Ви встигли помітити, мене сьогодні не було на тій прес-конференції. На жаль, я зараз не маю матеріалів, щоб навіть сказати Вам, хто з депутатів заявляв і про кого. Я чув, що там були прізвища і депутатів з Партії регіонів, і чільників з Кабміну чинного.

Наші депутати, як я знаю, 8 чоловік, які сьогодні прилюдно вийшли на прес-конференцію і заявили про такі факти.

Ну, Вам особисто не пропонували грошей?

Валерій Писаренко: Я особисто таких заяв не робив.

Тоді поговоримо про внутрішні небезпеки. Я сподіваюся, що депутати з БЮТ стоять, як скеля, непорушно...

Валерій Писаренко: Як Ви встигли помітити, 156 депутатів від БЮТ на сьогодні не схибили ні на крок. Все, що ми говорили, ми за все голосуємо, всі документи ми оформлюємо. Я сподіваюся, що так буде до останнього дня.

Пане Доній, а вашим депутатам також пропонують гроші, чи вони ідейно голосують?

Олесь Доній: На власному прикладі я знаю, що пропонують.

Так розкажіть докладніше?

Олесь Доній: Ну, це ж робиться, Ви ж розумієте, в таких спробах поза можливостями масового перегляду, тобто, як правило, кулуарно, сам на сам. Але пропонують там десь порядку 10 мільйонів.

Я, наприклад, навіть не можу сказати, за що, тому що я відразу сказав, що мене особисто це не цікавить. Я сподіваюся, що в «Народній самообороні» це нікого не цікавитиме. Тому я навіть не встигнув запитати, чи це за хворобу, чи це за відсутність...

Ви, до речі, застужений.

Олесь Доній: Але ходжу на засідання.

І я Вам скажу, що 19 членів «Народної самооборони» показали приклад, що вони є кістяком фракції НУНС, які засвідчують своєю, по-перше, достатньо консолідованою позицією, а по-друге, дуже принциповою, що ми стоїмо на засадах своєї передвиборчої програми. Ви ж бачите, що надзвичайно важливо, щоб у середині фракції була основа...

Валерій Писаренко: ...Я сподіваюся, що все ж таки буде конструктивна опозиція Партії регіонів. Хоча те, що ми тільки що чули в новинах, і те, що ми тут тільки що обговорювали щодо того, що Партія регіонів не буде голосувати за спікера лише через те, що його кандидатура буде виставлена від демократичної коаліції, ну це вже деструктивна позиція, напевне, самої Партії регіонів.

Тобто, вона повинна або сказати, що, ну, Яценюк – він молодий, або Яценюк – він непрофесійний. А якщо вони говорять, що ми не будемо голосувати за Яценюка, тому що демократична коаліція його виставляє, то це не підхід до роботи в парламенті.

Олесь Доній: Я скажу, що це було б, навпаки, дуже корисно для демократичної коаліції, якби Яценюка на посаду голови ВР ми привели б власними голосами, тобто голосами НУНС та БЮТ.

Більше того, небезпечно, якщо Партія регіонів передумає і в понеділок визначиться, що вони готові підтримати Яценюка, бо тоді це буде, мені здається, певна небезпека. Якщо Яценюк пройде голосами трьох фракцій, зокрема БЮТ, НУНС і Партії регіонів, тобто буде така неформальна широка коаліція, то, мені здається, буде набагато менш гарантій щодо результативного голосування за Прем’єра і за уряд, тобто за Прем’єра Юлію Тимошенко.

Зараз для нас надзвичайно важливо засвідчити хоча б одним голосуванням по важливому кадровому питанні, що у нас є ці 228 чи 227 голосів, і ми спроможні ухвалювати самостійні рішення.

Інакше нас поставлять перед дилемою, що або рішення приймають лише спільно з Партією регіонів, а самостійно демократичною коаліцією неспроможні провести рішень, тоді у нас постійно буде з’являтися група з трьох-семи депутатів, які будуть фактично шантажувати і казати, що ні, ця кандидатура не підходить як по факту з Кириленком, а нам потрібна більш консолідована кандидатура, більш нейтральна. І тоді як тільки постане питання кандидатури Тимошенко на посаду Прем’єра, то знов почнеться шантаж.

Мені здається, що це якраз небезпечний варіант. Якщо «регіонали» від нього відмовляться, від спільного голосування по кандидатурі Яценюка, і ми спроможні будемо провести Яценюка самостійно на посаду голови ВР, то це абсолютно нормальний європейський шлях.

Тобто, є провладна більшість і є опозиція. Провладна більшість спроможна проводити власне рішення, а опозиція критикує і пропонує альтернативні проекти. По питаннях, які стосуються загальнодержавних інтересів, не кадрових, а загальнодержавних інтересів: національної безпеки, національної культури, то там уже можуть бути спільні голосування. А по питаннях кадрових, безперечно, провладна більшість повинна мати можливість проводити рішення самостійно...

А як ви будете голосувати за голову ВР? Чи вистачить у вас голосів? Чи є люди, які зараз збирають депутатів, не дають їм їхати на концерти, на заводи, свої фабрики, на лікування і так далі?

Олесь Доній: Я хотів би тут приєднатися до оптимізму мого колеги і повірити, що все в нас буде гаразд, і ми проголосуємо за Голову ВР достатньою кількістю голосів. Адже погодилася і більшість НУНС з позицією Президента в даному випадку, хоча перед тим ми відстоювали іншу кандидатуру.

Але з метою недопущення розвалу демократичної коаліції, яка була ініційована, ми все-таки виходимо з того, що краще провести, можливо, іншу кандидатуру з нашого середовища, але саме з нашого середовища. І Арсеній Яценюк на відміну від Івана Плюща підписав документи про створення коаліції.

Якщо він для нас компромісна кандидатура, очевидно, ми будемо готові його підтримати. Принаймні, я думаю, що всі, хто орієнтується на створення демократичної коаліції, проголосує так.

Аналогічно, я сподіваюся, зараз скаже і представник БЮТ.

Щодо позиції Партії регіонів, то тут, звичайно, є небезпеки. У них є два варіанти розвитку. Один ми обговорювали – проголосувати за Арсенія Яценюка. Мені здається, що це буде певна небезпека, тому що ми не знатимемо подальших варіантів розвитку. А варіант спробувати провести власного кандидата – це спроба грубого залучення до себе кількох представників з помаранчевого табору.

Я думаю, що це зараз уже не так і просто. І навіть завдяки сьогоднішній прес-конференції представників БЮТ, коли вони показали, як пробують перекупити депутатів, і завдяки тому, що все-таки 227 підписів уже існує під демократичною коаліцією, мені здається, що їм буде не просто представити свого представника.

Валерій Писаренко: У БЮТ все дуже просто. 156 депутатів готові сьогодні голосувати за представника, якого висуне НУНС, а це є зараз Арсеній Яценюк.

Ніхто з членів БЮТ нікуди не від’їжджає, ніхто не хворіє, ніхто нікуди не дівається. Всі прийдуть і проголосують. 156 голосів від БЮТ кандидатура Арсенія Яценюка отримає.

Більше того, я думаю, у вівторок ми вийдемо з пропозицією голосувати відкрито за цю кандидатуру. Ми хотіли б побачити позицію щодо цієї кандидатури всіх політичних сил і всіх депутатів.

Якщо Партія регіонів не погодиться на відкрите голосування?

Олесь Доній: Потрібно подивитися по регламенту. Є так звана процедура (слово незрозуміле), тобто невеличкі відступи.

Але в даному випадку, мені здається, можна запропонувати Партії регіонів ще і висунути кандидатури на посаду першого віце-спікера.

На відміну від виконавчої влади, яка повинна бути зосереджена лише в провладній коаліції, ми повинні подбати, так як ВР є представницьким органом і там повинні бути і в керівництві зосереджені інтереси всіх сил, а просто в опозиції може не вистачити голосів, щоб провести свого заступника, то тут може бути пакетне голосування на голову, першого заступника від опозиції і заступника.

А якщо по Арсенію Яценюку буде нерезультативне голосування?

Олесь Доній: Будемо сподіватися, що воно буде результативним, і зробимо все, щоб воно так було.

Тобто, ви не розглядаєте можливостей, що не буде результативним це голосування?

Валерій Писаренко: Ми впевнені, що сьогодні демократична коаліція вже працює, вона визначилася зі своїми наступними кроками, і все буде гаразд.

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Матеріали до теми:

• Рифи і підводні камені демократичної коаліції • Партія регіонів у шостому скликанні • Що може спікер? • Україна має коаліцію! Що далі?

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG