Доступність посилання

ТОП новини

НУНС на гальмах


Тетяна Ярмощук Київ, 27 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сім причин проти коаліції з Блоком Юлії Тимошенко. Кількість нунсівців, які не підписали коаліційну угоду, не змінилася. Політрада партії «Народний Союз „Наша Україна“» через брак кворуму не ухвалила жодного рішення. А В’ячеслав Кириленко говорить про цілеспрямовану акцію. Чому гальмує «Наша Україна – Народна самооборона», і на чию користь грає затягування створення коаліції?

Хороший рибак по кльову мусить знати, як рибку звати (українська народна приказка)
Юрії Єхануров хоче, щоб коаліційна угода з блоком Юлії Тимошенко була доопрацьована. Василь Петьовка наполягає, щоб БЮТ та НУНС задекларували, що єдиним кандидатом від цих двох політичних сил на майбутніх президентських виборах має стати Віктор Ющенко. Ігор Кріль заявляє, що готовий скласти депутатські повноваження, втім, робити це на догоду «політичним спікерам» не планує. А ще один з «непідписантів» Станіслав Довгий начебто поїхав лікуватися за кордон.

Сьогоднішня політрада «Народного союзу „Наша Україна“» не дала жодної відповіді. Не було кворуму. Лідер нунсівців В’ячеслав Кириленко заявляє, що це результат цілеспрямованої акції.

«Не секрет для всіх тут присутніх, що протягом усього вчорашнього дня відбувалася досить активна – але наскільки активна, настільки ж і незрозуміла – робота з тим, щоб більшість членів політичної ради партії не прибули на легітимне засідання політради», – заявляє Кириленко.

Вінг каже, що у разі нестворення коаліції з Блоком Юлії Тимошенко «Нашу Україну – Народну самооборону» може спіткати доля Народно-демократичної партії, або ж об’єднаних соціал-демократів.

Керівник партії партією не керує?

Насправді нунсівців, які не бажають створення коаліції з БЮТ, більше, ніж сім, вважає політичний експерт Тарас Березовець. А відсутність кворуму під час сьогоднішньої політради – це бажання засвідчити, що В’ячеслав Кириленко не контролює партії, каже політолог.

«Ідеться не лише про тих сімох депутатів, прізвища яких згадуються, а про дещо більше коло осіб. Таких людей у фракції налічується близько 25. Сьогоднішні події під час політради якраз покликані підтвердити, що насправді В’ячеслав Кириленко не контролює партії. Це робиться в інтересах Віктора Балоги, щоб знівелювати шанси В’ячеслава Кириленка навіть у разі утворення коаліції між БЮТом та НУНСом посісти посаду Голови Верховної Ради», – вважає Тарас Березовець.

Тим часом Президент стверджує, що ніякої кризи у НУНСі немає. Віктор Ющенко заявив, що особисто спілкуватиметься зі всіма партійцями.

Шукайте, кому вигідно…

Експерти ж вважають, що жодна ініціатива, яка йде з НУНСу, не може відбуватися без відома Президента. А затягування коаліції наразі грає на руку Вікторові Ющенку, каже політолог Андрій Єрмолаєв.

«Поки що ця ситуація працює значною мірою на Президента. Президент насправді зацікавлений у формуванні коаліції, але і зацікавлений у збереженні та підвищенні свого впливу на цей процес. Деякі моменти, пов’язані з призначеннями, з програмовими положеннями відбулися без погодження з Президентом і нагадували сепаратну домовленість між керівною командою БЮТ та НУНС і вилилися в кризу», – каже експерт.

Для формування коаліції у новообраних депутатів залишається 26 днів. Утім, навіть якщо упродовж цього часу парламентсько-урядової більшості не буде, парламент лишатиметься чинним, оскільки він не може бути розпущений протягом року після дострокових виборів. У такому разі Президент матиме більше повноважень, а уряд Віктора Януковича, ймовірно, далі виконуватиме обов’язки.

Матеріали до теми:

• В’ячеслав Кириленко має намір домогтися створення так званої «демократичної» коаліції НУНС і БЮТ до четверга • Президент зустрінеться з депутатами НУ-НС для остаточного рішення щодо коаліції • В’ячеслав Кириленко має намір домогтися створення так званої «демократичної» коаліції НУНС і БЮТ до четверга • Політрада партії «Народний союз „Наша Україна“» не може почати свою роботу через відсутність кворуму • «Нашоукраїнець» Ігор Кріль заявляє про готовність скласти депутатські повноваження • Підписувати чи не підписувати? Слово політраді • Непідписанти проти Тимошенко? • Коли парламентарі знову прийдуть під купол?
XS
SM
MD
LG