Доступність посилання

ТОП новини

Репатріанти сьогодні очистили центральний майдан Сімферополя від своїх наметів – чим відповість влада?


Володимир Притула Сімферополь, 18 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму сьогодні репатріанти очистили центральний майдан Сімферополя, повністю звільнивши його від своїх наметів. Меджліс кримськотатарського народу вирішив на свята призупинити акцію протесту, що триває під стінами уряду автономії з початку листопада, коли правоохоронці кілька разів поспіль жорстко застосовували силу проти репатріантів. Чим тепер відповість влада на такий крок до примирення з боку Меджлісу?

Намети звільняють місце новорічній ялинці
(RadioSvoboda.Ua)
На центральному майдані Сімферополя зранку кипить робота – комунальники облаштовують 15-метрову новорічну ялинку, а репатріанти демонтують наметове містечко, яке тут простояло із 8 листопада. Тоді Меджліс ухвалив рішення розпочати протести проти побиття правоохоронцями репатріантів під час інцидентів 1 листопада на вулиці Балаклавській у Сімферополі і 6 листопада на плато Ай-Петрі на Південному узбережжі Криму, коли кілька кримських татар отримали тілесні ушкодження, а понад 20 були заарештовані.

Учасник акції протесту Рефат Ісмаїлов
(RadioSvoboda.Ua)
Бахчисараєць Рефат Ісмаїлов розповідає: «Зараз ми демонтуємо намети – за рішенням Меджлісу. Він вирішив тимчасово припинити акцію – до 15 січня. І ми зараз демонтуємо намети, але, якщо рішення щодо наших проблем не буде, то наметове містечко буде відновлене».

Його тезка, перший заступник голови Меджлісу Рефат Чубаров уточнює, за яких умов акції протесту відновляться: «Ми ухвалюватимемо подальше рішення про відновлення пікету і встановлення наметового містечка за першими кроками, за першими результатами діяльності нового Кабінету міністрів України».

Кримський уряд створює комісію в справах репатріантів

Один з лідерів Меджлісу Рефат Чубаров
(RadioSvoboda.Ua)
Тим часом кримські урядовці уже оцінили кроки Меджлісу: «З огляду на те, що процес облаштування і розселення репатріантів, які повертаються до Криму, відбувається з великими складнощами і пов’язаний з ухваленням багатогранних рішень, у кримському уряді створена міжвідомча комісія з розгляду питань і пропозицій, які пов’язані з облаштуванням репатріантів. І голова Ради міністрів Криму Віктор Плакида уже провів її перше засідання», – повідомив представник кримського уряду.

Під вечір центральний майдан Сімферополя спорожнів, залишилася лише прикрашена новорічна ялинка. Знайомий нам Рефат Ісмаїлов із Бахчисарая сказав на прощання, що тепер готуватиметься до Курбан-байраму: «Це для нас святе! І насамперед має бути готовим баран!»

Одне з найбільших мусульманських свят розпочнеться за три дні. Тож Рефат-ага пішов на ринок – купувати баранчика.

Матеріали до теми:

• У Сімферополі вже майже місяць протестують кримські татари • У Криму тривають протести кримських татар • У Криму розпочинаються кримськотатарські протести • Кримські татари розпочинають акції протесту по всій автономії
XS
SM
MD
LG