Доступність посилання

ТОП новини

Як голосували французи в Києві


Леся Бакалець Київ, 07 травня 2007 (Radiosvoboda.org) – У неділю пройшов другий тур виборів президента Франції. Як голосували французи в Україні? Що вони хочуть змінити у своїй рідній державі?

День біля посольства Франції почався рано – з восьмої години виборча дільниця вже була готова до голосування. І виборці не примусили довго на себе чекати. Хтось приходив сам, але більшість великими компаніями, з дітьми, онуками. Взаємне “салют”, обмін останніми новинами – і вперед, на вибори.

Анна-Софі прийшла обирати президента із донькою. Вона вже три роки живе у Києві. Каже, чоловік працює тут у французькій фірмі, а вона поїхала за ним. Київське життя їй подобається, але воно зовсім не таке, як у Франції:

“Інакша взагалі атмосфера, люди думають не так, як у Франції. І дуже складно вчити російську і тому спілкуватися з українцями. До того ж, вони не надто відкриті співрозмовники. Скоріше, кожен сам по собі”.

Вже влітку Анна-Софі повертається додому, але і на відстані вона переймається проблемами рідної країни. За кого вона віддала свій голос, не каже і має сумніви, що ці вибори взагалі щось змінять:

“Складно говорити, бо я не впевнена, що будуть якісь зміни, які Франції потрібні. Є ризик того, що передвиборчі обіцянки так і залишаться словами. Але, звичайно, змін я хочу.”

Подруга Анни-Софі Франсуаза трохи володіє російською і чітко визначає головну, на її думку, проблему Франції:

“Зараз у Франції найголовніша проблема – безробіття. Дуже багато людей не мають, де працювати. Це дуже серйозно, і така ситуація спостерігається вже тривалий час”.

Явка французів на виборах найвища за останні декілька десятиліть

І Франсуаза пояснює: раніше люди не ходили голосувати, бо не бачили можливості щось змінити. А зараз, говорить Франсуаза, коли ми голосуємо не за Жака Ширака, а маємо двох нових кандидатів – є надія, що життя французів стане кращим.

“Звичайно, у Франції можна говорити хто що хоче, але треба більше. Треба, щоб була система, в якій самі люди будуть робити політику”.

Політику в посольстві виборці робили за такою схемою. Анна-Софі розповідає, що на столику лежали два стоси бланків. В одному ім’я Саркозі, в другому – Руаяль. Кожному виборцеві дається один конверт. Він заходить у спеціальну кабінку, бере з собою відразу два бланки, і вже на самоті опускає в конверт той, який вважає за потрібне. Нічого писати не можна, так само, як і залишити в конверті відразу обидва бланки.

Матеріали до теми:

• Ніколя Саркозі став президентом Франції • Німці роблять ставку на співпрацю із Саркозі в Євросоюзі • У Франції готуються до двобою Руаяль і Саркозі • Чи перейматиметься українськими справами новий французький президент? • Чи призведуть президентські вибори у Франції до глобальних змін у світовій політиці? Ніколя Саркозі відкидає можливість амністії Жаку Шираку. (Огляд європейської преси)
XS
SM
MD
LG