Доступність посилання

ТОП новини

Ніколя Саркозі став президентом Франції


Олекса Семенченко Прага, 7 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Новим президентом Франції, за результатами другого туру виборів, став колишній міністр внутрішніх справ країни, представник правих сил Ніколя Саркозі. У голосуванні, що відбулося в неділю, він набрав 53% голосів виборців. Саркозі пообіцяв провести широкі соціальні та економічні реформи.

Ніколя Саркозі
Прибічники Ніколя Саркозі тріумфували. Тисячі з них вийшли святкувати у центрі Парижа. Саркозі сказав їм, що народ Франції проголосував за зміни. Проте він також пообіцяв, що представлятиме всіх французів: “Для мене існує одна Франція. Хочу сказати тим, що голосували за Сеґолен Руаяль, що я буду президентом усього французького народу, я говоритиму від імені всіх. Хочу сказати їм, що сьогодні нема перемоги однієї Франції над іншою. Для мене сьогодні є одна перемога – перемога демократії”.

Шанс на радикальні економічні й соціальні реформи

Явка виборців – 85% – була найвищою за понад чверть століття. Прибічники Саркозі вважають, що це дає йому мандат на радикальні економічні й соціальні реформи. На думку Саркозі, Франція потребує таких реформ,щоб стати більш конкурентоспроможною у сучасному світі.

Новий президент неодноразово називав абсурдом 35-годинний робочий тиждень у Франції. Також він пообіцяв скоротити податки на позаурочні години праці, щоб заохотити людей більше працювати. Також він прагне полегшити працедавцям можливості звільнення і наймання працівників, проти чого протестують ліві.

Інші плани передбачають посилення боротьби зі злочинністю й суворіші заходи в ділянці імміграції. Зокрема, Саркозі хоче ускладнити для іммігрантів справу привезення до Франції членів сімей. Останнє є особливо цікавим, якщо взяти до уваги, що Саркозі сам є сином угорського іммігранта й матері, що за походженням була напів-француженкою. Його батько Пал Саркозі Надьбоска походив зі шляхетної угорської родини, яка втекла до Франції, коли 1944 року до Угорщини ввійшла Радянська Армія.

Проросійських сентиментів вже не буде?

Багато хто зазначає, що новий президент не матиме проросійських сентиментів свого попередника Жака Ширака. Також він більш дружньо налаштований до США і, як вважають, із симпатією ставиться до України. Оглядачі також зазначають, що Саркозі виступає проти членства Туреччини в Європейському Союзі. Але він також заявив, що обстоюватиме дальшу розбудову: “Хочу звернутися із закликом до наших європейських партнерів, з якими тісно зв''язана наша доля, щоб сказати їм, що я все життя був європейцем, я глибоко вірю в розбудову Європи, і що сьогодні Франція повернулася до Європи”.

Проте прихильність новообраного президента до жорстких методів перетворила його на предмет ненависті для дуже багатьох французів. Коли 2005 року у передмістях Франції, де більшість населення становлять іммігранти, виникли серйозні заворушення, він назвав відповідальних за них “покидьками”. Після оголошення результатів у неділю в кількох містах виникли стихійні протести, і поліція застосувала водомети і сльозогінний газ проти кількасот демонстрантів у Парижі.

Завдання Саркозі буде складним. Профспілки не сприймають його планів і погрожують страйками. Також наступного місяця відбудуться парламентські вибори, в яких соціалісти мають певні шанси на перемогу. Якщо так станеться, то для реформ постане дуже серйозна перепона.

Матеріали до теми:

• Німці роблять ставку на співпрацю із Саркозі в Євросоюзі • Як голосували французи в Києві • У Франції готуються до двобою Руаяль і Саркозі • Чи перейматиметься українськими справами новий французький президент? • Чи призведуть президентські вибори у Франції до глобальних змін у світовій політиці? Ніколя Саркозі відкидає можливість амністії Жаку Шираку. (Огляд європейської преси)
XS
SM
MD
LG