Доступність посилання

ТОП новини

Візит Джорджа Буша до України


Тетяна Ярмощук Сьогодні до України прибув Президент США Джордж Буш. Що дасть Україні цей візит? Що від нього залежатиме? Чим є для Сполучених Штатів Україна, і для України Сполучені Штати? Напередодні візиту до Києва Джордж Буш закликав НАТО відкрити для України та Грузії дорогу до Північноатлантичного альянсу. Президент США не сприймає заяву обраного Президента Росії Дмитра Медведєва про те, що Росія не потерпить на своєму кордоні країн, які б входили в чужий військовий союз.

Київ, 31 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні до України прибув Президент США Джордж Буш. Що дасть Україні цей візит? Що від нього залежатиме? Чим є для Сполучених Штатів Україна, і для України Сполучені Штати?


Напередодні візиту до Києва Джордж Буш закликав НАТО відкрити для України та Грузії дорогу до Північноатлантичного альянсу. Президент Сполучених Штатів не сприймає заяву обраного Президента Росії Дмитра Медведєва про те, що Росія не потерпить на своєму кордоні країн, які б входили в чужий військовий союз. Раніше, в інтерв’ю журналу «Главред» пан Буш наголосив, що рішення про прийняття України та Грузії до ПДЧ по НАТО ухвалюватиметься саме на Бухарестському самміті.

«Рішення буде ухвалюватися країнами-членами у Бухаресті. Отож, коли я приїду до вашої країни, то говоритиму, що я впевнений у тому, що Україна виграє не тільки від процесу вступу до НАТО, але, сподіваюся, від приєднання до Альянсу. Проте це рішення не буде ухвалене до того моменту, поки ми всі не зберемося у Румунії», – заявив Джордж Буш.

Скільки ж часу доведеться чекати членства, якщо Україні таки вдасться приєднатися до ПДЧ на Бухарестському самміті? За словами Президента Буша, це залежатиме від самої України, а саме від того, скільки часу їй знадобиться, щоби втілити у життя усі необхідні реформи.

Візит Буша стане серйозним зовнішньополітичним проривом для України?

Джордж Буш вирішив спочатку відвідати Україну, а вже потім поїхати до Росії. Це, на думку політичного експерта Сергія Тарана, є знаковим для Києва.

«Він поїхав до Києва, демонструючи фактично те, що питання приєднання до ПДЧ, – це насамперед питання України та НАТО, а не Росії. Україна має шанс провадити свою незалежну зовнішню політику. А друга перспектива, яка є очевидною, це те, що цей візит фактично стане початком переговорів про створення зони вільної торгівлі між США та Україною. Для Сполучених Штатів це є дуже серйозно, якщо ми з ними зробимо зону вільної торгівлі. І перспективою є те, що це нам дасть можливість значно підняти економіку. Безумовно, під час візиту Буша будуть обговорюватися і питання безпеки, і, безумовно, питання НАТО», – зазначив Сергій Таран.

Сьогодні Сполучені Штати мають до України стратегічний інтерес, зауважив в інтерв’ю Радіо Свобода колишній керівник парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони, комуніст Георгій Крючков. Саме тому, на його думку, США і є найбільшим лобістом на шляху євроатлантичної інтеграції України.

«Оскільки у самому НАТО намічаються неузгодженості по багатьох питаннях, по Афганістану, по Іраку. Зараз все виразніше виділяються дві групи, стара Європа і младоєвропейці, які нещодавно прийняті в Альянс та Європейський Союз, які дотримуються проамериканської лінії. Штати дуже б хотіли щоби Україна була прийнята у ці структури і посилила б ту частину, яка підтримує Сполучені Штати Америки», – заявив Георгій Крючков.

В Україні очікують, що під час візиту американського Президента до Києва буде підтверджено стратегічне партнерство між США й Україною, ухвалено «дорожню карту» співпраці між ними та підписано кілька угод. В Києві сподіваються, що цей візит стане серйозним зовнішньополітичним проривом для України.

Матеріали до теми:

• Буш у Києві: перспективи та очікування • Антинатовські протести розпочалися в Києві •&nbspДжордж Буш: Приєднання України до НАТО – це добра політика •&nbspБуш у Києві: перспективи та очікування •&nbspВізит Президента США до Києва •&nbspДо київського візиту президента Буша
XS
SM
MD
LG