Доступність посилання

ТОП новини

Юлія Тимошенко в ПАРЄ: за парламентську республіку і повну інтеграцію України в європейську систему безпеки


Василь Зілгалов Виступ Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко в середу в стінах Парламентської Асамблеї Ради Європи у Страсбурзі став своєрідною презентацією нової політичної програми нинішнього глави українського уряду. Тимошенко лише раз згадала про наступні президентські вибори і то лише у негативному плані. Зате чітко заявила з трибуни ПАРЄ, що вона виступає за апробовану вже європейську модель суто парламентської республіки в Україні і за прийняття змін до Конституції України лише в стінах консолідованого парламенту.

Прага, 16 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Виступ Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко в середу в стінах Парламентської Асамблеї Ради Європи у Страсбурзі став своєрідною презентацією нової політичної програми нинішнього глави українського уряду. Тимошенко лише раз згадала про наступні президентські вибори і то лише у негативному плані. Зате чітко заявила з трибуни ПАРЄ, що вона виступає за апробовану вже європейську модель суто парламентської республіки в Україні і за прийняття змін до Конституції України лише в стінах консолідованого парламенту.


Спостерігачі зауважують, що зміст виступу Юлії Тимошенко на сесії ПАРЄ у французькому Страсбурзі, мабуть, не випадково співпав із багатьма подіями на сесії Верховної Ради України. Адже саме сьогодні фракція БЮТ відмовилася ухвалювати президентський проект Закону про Кабмін, у якому передбачено значне посилення функцій президента. Мабуть, не випадково проти цього законопроекту виступили і депутати з Партії регіонів.

Юлія Тимошенко з трибуни ПАРЄ заявила: «Нам потрібно зробити розмежування функцій влади і зробити Україну традиційною парламентською республікою, так як це сповідує досвід Європи. Парламентська республіка, і мені не треба вам це пояснювати, має великі переваги над будь-якими потужними і монополізованими системами влади».

Зміни до Конституції України – лише через парламент?

Прем’єр України також заявила про необхідність ухвалення змін до Конституції України лише через парламент, не згадуючи при цьому ні про президентську конституційну комісію, ні про можливість всенародного референдуму щодо нової редакції Конституції.

«Ми би хотіли провести їх (зміни до Конституції) в конституційний спосіб через парламент, отриманням дійсно більшості складу парламенту, а краще – консолідації парламенту навколо цих змін до Конституції», – зазначила Юлія Тимошенко.

За її словами, консультації щодо змін до Основного закону тривають успішно. Тимошенко висловила переконання, що нова редакція Конституції буде безумовно схвалена. Вона відзначила три можливих головних зміни до Конституції – встановлення незалежної судової системи в Україні, встановлення парламентської республіки і визначення конституційного громадянського контролю за системою влади.

Тимошенко також зауважила, що в Конституції необхідно виписати заборону переходу депутатів у парламенті з фракції до фракції, хоча вона наголосила під час відповідей на запитання під час сесії ПАРЄ, що імперативний мандат – це тимчасове явище для України.

Відповідаючи на численні запитання депутатів ПАРЄ, Юлія Тимошенко заявила, що Україна бачить себе лише у європейській системі безпеки і в ЄС. А питання НАТО буде винесене на референдум після масштабної роз’яснювальної кампанії уряду.

«І ще в Україні немовлят їдять на сніданок...»

Український прем’єр також спростувала твердження депутатів ПАРЄ від Росії про ніби-то дискримінацію російської мови в Україні.

«І ще в Україні немовлят їдять на сніданок – це в додаток до цієї фрази. Я хочу вам сказати, що такі пристрасті нагнітати, мені здається, не треба. Після радянської диктатури українці в Україні стали нацменшиною. І нам ще дуже багато часу треба витратити на те, щоб відновити нашу національну самоідентичність, відновити нашу мову, і відновити нашу справжню історію і справжню культуру. Тому я би хотіла щоб ми не перебільшували ті проблеми, яких в Україні в принципі не існує», – заявила Юлія Тимошенко.

Вона також зазначила, що Україна очікує остаточного вирішення світом справи Косова і тоді визначиться зі своїм ставленням до його незалежності. Вона також сказала, що її уряд виступає за вирішення питання з Придністров’ям в інтересах територіальної цілісності республіки Молдова. Прем’єр-міністр заявила і про прагнення до партнерських, взаємовигідних стосунків з Росією та дала гарантії безпечного газового транзиту через Україну, але без корупційних схем.

Матеріали до теми:

• БЮТ: діяльність Президента є загрозою незалежності України • Віктор Балога: Неухильне виконання коаліційної угоди вбереже парламентську більшість від розпаду • Арсеній Яценюк закликає учасників політичного процесу не втягувати парламент у свої розборки • Юлія Тимошенко позитивно оцінює роботу економічного блоку уряду
XS
SM
MD
LG