Доступність посилання

ТОП новини

Комітет виборців України називає основною проблемою на виборах у Києві підкуп виборців під виглядом псевдоопитувань


КВУ заявляє про низку проблем під час проведення дострокових виборів у Києві. За повідомленням прес-служби Комітету виборців України, основними проблемами, що затьмарюють перебіг дострокових виборів, є реалізація технологій, які можна потрактувати як «підкуп виборців» під виглядом псевдосоціологічних опитувань.

КВУ заявляє про низку проблем під час проведення дострокових виборів у Києві.

За повідомленням прес-служби Комітету виборців України, основними проблемами, що затьмарюють перебіг дострокових виборів, є реалізація технологій, які можна потрактувати як «підкуп виборців» під виглядом псевдосоціологічних опитувань.

Також, за даними прес-служби, спостерігач КВУ став свідком, як на дільниці 40/1 (студмістечко на вул. Ломоносова) виборець фотографував свій бюлетень за допомогою мобільного телефону.

КВУ констатує, що зусиллями спостерігачів та довірених осіб кандидатів у більшості випадків дані технології вдалося нейтралізувати. КВУ звертається до правоохоронних провести ретельне розслідування по зафіксованих фактах і покарати не лише виконавців, а й організаторів злочинних схем.

Іншою проблемою стало виготовлення Територіальною виборчою комісію бланків протоколів для повторного підрахунку голосів з відсутністю в цих бланках прізвища кандидата в мери Віталія Кличка. Як показує практика, зазначають в КВУ, ці бланки застосовуються лише у виняткових випадках, коли є значні проблеми на дільницях під час голосування або підрахунку голосів. Однак занепокоєння викликає той факт, що ці бланки протоколів були роздані на дільниці, хоч мають знаходитися в приміщенні районних територіальних комісій. КВУ вітає той факт, що дані негаразди були виявлені на етапі голосування і до початку підрахунку голосів мають бути виправленими. Однак, правоохоронні органи мають провести розслідування з метою виявлення причин неточностей в бланку: це була недбалість посадових осіб чи умисна фальсифікація виборчої документації.

Також КВУ занепокоєний тим, що вчасно не оголошується явка виборців на дільницях. Технологічно зібрати цю інформацію не складно, тому КВУ вбачає в цьому штучне затягування процесу, зазначають в прес-службі.

Сьогодні в Києві проходять вибори мера й міської ради.

На посаду мера столиці претендують 70 кандидатів, у Київраду – 37 партій і блоків.

Матеріали до теми:

• Голосування на позачергових виборах у Києвi вiдбувається спокiйно – КВУ • Віктор Ющенко висловив упевненість, що результати виборів у Києві принесуть стабільність і спокій місту
XS
SM
MD
LG