Доступність посилання

ТОП новини

Енергетичний саміт у Києві: перспективи і ризики створення євразійського енерготранспортного коридору


Богдана Костюк Київ, 23 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Каспійська нафта має піти в Європу в обхід Росії, нафтопровід Одеса – Броди – Плоцьк – працювати у проектному режимі, ідея створення євразійського енергетичного транспортного коридору повинна стати матеріальною силою. Принаймні, таку мету ставила перед собою Україна, яка приймала представницький Київський енергетичний саміт. Наскільки це вдалося?

Президенти України, Азербайджану, Грузії, Естонії, Латвії, Литви, Польщі у присутності представників Європейської комісії та урядів Румунії, Словаччини і Болгарії підписали Київську декларацію щодо створення Балтійсько-Чорноморсько-Каспійської енерготранзитної співдружності.

Віктор Ющенко запропонував колегам «виявити єдину політичну волю» – гармонізувати політику транзиту і втілити проект євразійського енерготранзитного коридору. За словами Президента України, це вигідно і для постачальників, і для транзитерів, і для споживачів енергоносіїв.

Першим кроком до створення такого коридору є запуск у прямому режимі нафтопроводу Одеса – Броди – Плоцьк. Віктор Ющенко каже, що для цього зроблено доволі багато.

«Техніко-економічне обґрунтування частин маршруту було зроблено у попередні роки. Але у нас ніколи не було обґрунтування, починаючи з Баку і закінчуючи Євросоюзом. Нам вдалося організувати підтримку Європейської Комісії, ЄС профінансував техніко-економічне обґрунтування. Учора перші підсумки обґрунтування по всьому маршруту були представлені вашій увазі. Було створено корпорацію «Нова Сарматія», до якої долучились 5 країн – юридичну особу, яка безпосередньо займається цим проектом», – повідомив Ющенко.

Комісар Єврокомісії з енергетичних питань Андріс Пієбалґс і спеціальний представник США, Посол Бойден Ґрей заявили, що підтримують створення енерготранзитного коридору, який дозволить безпечно транспортувати каспійську нафту на Захід.

Бойден Ґрей вважає, що немає нічого важливішого, аніж диверсифікація постачання енергоносіїв, і це стосується не тільки Європи.

«Більшість економічно розвинених держав з цим зіткнулись унаслідок недружньої політики окремих країн, які володіють енергоресурсами. Для енергетичної стабільності Європи важлива безпека у регіонах, де видобувається і через які транспортується нафта і газ. Щиро вдячний за підтримку проекту «Набукко», – сказав американський посланець.

Виклики новій єдиній енергополітиці

Щоправда, якраз питання безпечного транспортування «чорного золота» з Каспію через Кавказ і викликало найбільшу стурбованість учасників саміту. Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі скаржився з цього огляду на Росію.

«Дії Російської Федерації щодо скасування визнання територіальної цілісності Грузії, введення російських військ на грузинську територію – це загроза міжнародній безпеці, це ставить під загрозу ідею енергетичного коридору з Каспію через Кавказ і далі на Європу, нашого спільного енергопростору», – заявив він.

Безпека – не єдиний виклик енергополітиці. Зокрема, посол Польщі Яцек Ключковський обумовив початок добудови нафтогону Одеса – Броди на польській території відмовою України від реверсного використання цієї нитки.

Пригадували тут і про спротив Росії.

Казахстан же хоче «додаткових економічних аргументів». Бо, як сказав представник цієї країни, казахська нафта, щоб потрапити до Одеси, має пройти чотири перевалки – дві на Каспії і дві на Чорному морі.

Очікується, що нафтогін Одеса – Броди зможе запрацювати в проектному режимі не раніше, ніж за 1,5–2 роки.

Матеріали до теми:

• Учасники Київського енергетичного саміту домовилися створювати єдиний енерготранзитний простір • Сім президентів провели Енергетичний саміт у Києві

• Міжнародний енергетичний форум у Києві: без Росії, але з думкою про неї • На Київському енергетичному форумі говорять про транспорт каспійської нафти до Європи і про Vanco • Віктор Ющенко: Переведення нафтопроводу «Одеса-Броди» на транспортування каспійської нафти перебуває в технічній стадії реалізації
XS
SM
MD
LG