Доступність посилання

ТОП новини

Скандал із видатками депутатів британського парламенту


Лондон – У Великій Британії вже кілька днів не вщухає скандал, пов’язаний із публікацією однією з газет даних про те, за що вимагають грошової компенсації коштом платників податків депутати британського парламенту. У Британії було відомо, що депутати мають право на компенсацію затрат, пов’язаних із виконанням ними службових обов’язків. Проте країною прокотилася шокова хвиля, коли стали відомі точні статті, за якими депутати вимагають повернення грошей.

Використання в особистих цілях службового становища людьми, причетними до влади, не є новим явищем. Воно відоме в усьому світі, про нього здогадуються у багатьох країнах. Та є дуже небагато країн, де такі факти стають надбанням всієї громадськості, і це тягне за собою наслідки для влади. Велика Британія є однією із таких країн.

Наприкінці минулого тижня одна із провідних британських газет Daily Telegraph оприлюднила список урядовців (а в Британії урядовці походять виключно із числа депутатів найбільшої фракції парламенту) і їх видатків, що компенсуються коштом платників податків. Цей список викликав величезне обурення суспільства. Наступними днями газета друкувала чергові викриття щодо видатків – тепер уже не лише міністрів, а рядових депутатів усіх партій. Найбільший шок викликає те, що всі ці абсолютно незбагненні видатки були зроблені у межах існуючих правил. Тобто парламентський регламент, розроблений самим парламентом у минулі роки, передбачає ці незбагненні речі.

Компенсація за плату прибиральниці у помешканні брата

Наприклад, з’ясувалося, що прем’єр-міністр Ґордон Браун подав заявку на компенсацію близько 6 тисяч фунтів стерлінгів за плату прибиральниці у помешканні його брата. Все правильно, пояснили відтак люди Брауна, Браун і його брат користуються послугами прибиральниці, яка працює також у прем’єр-міністра. Брат їй заплатив за обох, а прем’єр повернув йому гроші. На домашню прибиральницю коштом платників податків прем’єр має законне право. Інший член панівної Лейбористської партії, що працює в уряді, Кітті Асшер взяла компенсацію за ремонт свого лондонського помешкання на суму 20 тисяч фунтів (30 тисяч доларів) невдовзі після першого обрання до парламенту, хоча у цьому будинку вона до того вже жила 5 років.

А міністр у справі туризму Барбара Фоллет взяла 25 тисяч фунтів компенсації за приватних наглядачів за безпекою її лондонського помешкання, бо боїться бути пограбованою. Міністр із проблем громад Гейзел Блерз не гребує навіть дрібницями, як от компенсація за три шоколадки Кіт-Кат. Неназваний депутат від опозиційної Консервативної партії побажав, аби платники податків заплатили йому за мішок кінського гною. Цей список можна продовжувати нескінченно і, як сказано, у ньому є численні депутати від усіх партій.

Браун попросив вибачення

Прем’єр Ґордон Браун у понеділок вибачився перед країною: «Ми як політики маємо обов’язок показувати, що люди нашого фаху займаються тим, аби служити громадським інтересам, а не своїм власним. Тож я повинен вибачитися від імені політиків, від імені всіх політичних партій за те, що трапилося в останні кілька днів».

Ці вибачення не дуже допомагають: після викриття у газеті і без того рекордно низький рейтинг панівної партії впав ще на кілька відсотків.

Оглядачі вважають, що британська система повернення видатків депутатам настільки закоренилася в парламенті, що багато хто був просто змушений їй підпорядкуватися. Багато хто із самих політиків вважає її хибною. Майже не викликає сумніву, що нинішні правила буде змінено. Тим часом у Британії наголошують, що одержати доступ до видатків депутатів пресі допоміг акт про свободу інформації, який ухвалювали ті ж самі депутати британського парламенту на пропозицію уряду.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG